Tizenöten meghaltak, amikor összeütközött két vonat Lengyelország déli részén, írja a BBC a helyi hatóságokra hivatkozva. Ötvennégyen sérültek meg, negyvenen súlyosan. A baleset a Varsó-Krakkó közötti vonalon, Szczekociny település közelében, de lakatlan területen történt, a Varsóból Krakkóba tartó vonat ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő másikkal. A Varsóból Krakkóba tartó vonat rossz  vágányon érkezett, ezért szemből ütközött egymásnak teljes sebességgel a két vonat.

 

A baleset oka egyelőre nem ismert. Az ügyben még vasárnap eljárást indít a czestochowai ügyészség, a vasúti baleseteket feltáró bizottság is vizsgálja a katasztrófa okait. A közlekedési miniszter szerint a pályának ezt a szakaszát tavaly újították fel. Az ügyészség szerint a két ügyeletes vasúti forgalomirányító a baleset pillanatában nem volt ittas állapotban.

Az utasok pontos létszáma nem ismert, de a becslések szerint megközelíthette a 370 főt. A sziléziai vajda szerint az utasok közt ukrán, francia és spanyol állampolgárok is voltak. Más külföldiekről nem tett említést.

Az egyik lengyel tévében felborult vasúti kocsikat mutattak, három kocsi teljesen összeroncsolódott. Több utas a szerelvényekben ragadt. A hatóságok két mentőhelikoptert és 35 mentőautót küldtek a baleset helyszínére, 450 tűzoltó és 100 rendőr próbált segíteni a bajbajutottakon. Az utasok által elsősorban gyorsaságáért és szervezettségéért dicsért mentőakció első részét hajnalban zárták le, amikor a mentőkutyák már nem jeleztek további túlélőket a roncsokban. 

A tűzoltóságnak éjszaka sikerült kapcsolatot teremtenie a roncsokban rekedt emberekkel. Többségüket csak úgy tudták kiszabadítani, hogy szétvágták a vagonokat. A vagonokban még legalább egy holttest van, de azt csak akkor tudják elérni, ha az egymáson fekvő, harmonikává zúzódott vagonokat már szétválasztják. A környező falvak lakossága jelent meg elsőként a helyszínen, segítettek kimenekülni a vagonokban rekedt túlélőknek.

A baleset túlélői szerint a baleset pillanatában hirtelen hatalmas zajt hallottak, majd mindenki leesett az ülésekről. „Később már az ülések által összepréselt embereket és csonka testrészeket láttunk a szerelvényben és azon kívül” – mondta az egyik utas a TVN24 hírtévének. A komoly végtagtöréseket, fej-, gerinc- és medencesérüléseket szenvedett sebesülteket Chalupkiba, a legközelebbi vidéki kórházba, valamint a környékbeli városok – Czestochowa, Zawiercie, Jedrzejow, Włoszczowa, Miechów, Sosnowiec, Dabrowa Górnicza, Piekary és Myszków – kórházaiba szállították. Az utasok hozzátartozói számára külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság. A kórházi kezelésre nem szoruló utasok egy része a Goleniowy település iskolájában töltötte az éjszakát, értesült a TVN24. Azóta több mint százan már buszokkal hazautaztak.

„Hosszú évek óta ez Lengyelország legtragikusabb vonatbalesete” – mondta Donald Tusk miniszterelnök, aki vasárnap kora reggel három miniszterrel együtt a helyszínre érkezett.

A vagonok egy részét hajnalban elszállították, de a két szerelvény összepréselődött mozdonyait és első vagonjait csak a dél körül várható nehéz gépek segítségével lehet leemelni a pályáról