Nemcsak a neve összetett a miskolci panelházak között megbúvó református oktatási intézménynek, amelyet a Miskolc- Felsővárosi Református Gyülekezet működtet. A Balázs Győző Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Egységes Művészeti, Általános, Szak- és Középiskola képzési rendszere sokrétű, középpontjában a művészeti szakképzés, és a keresztyén nevelés áll.
Több mint fél éve már annak, hogy az egykori SPIC Művészeti Líceum megújult keretek között, a Miskolc- Felsővárosi Református Egyházközség fenntartásában vághatott neki az idei tanévnek. A Református Egyház „belépésével” a közoktatási intézmény képzési jellege alapvetően nem változott – a fő vonalat továbbra is a művészetoktatás jelenti – a keresztyén hitre és kultúrára történő nevelés viszont lételemmé vált az intézményben.
Egyházi iskola gyülekezeti programokkal

 

Nemcsak a tantestület, hanem a szülők is örömmel fogadták az egyházi szerepvállalást, ami jelentősen megkönnyítette az átállást – meséli Balajthy József, a Miskolc- Felsővárosi Református Gyülekezet lelkipásztora. „Ami az egyházi élethez hozzátartozik, gondolok itt például a hittanórákra, azokat természetesen bevezettük, és azokat az értékeket, amelyek jelen voltak az intézményben továbbvittük, és tovább is fejlesztettük.” A miskolci lelkész határozottan állítja, megérte belevágni az intézményátvételbe, és azt mondja már most érezhetőek a pozitív hozadékai a közös munkának: „A gyülekezet, és az iskola nagy hatással van egymásra, ugyanis nagyon sok szülő a gyerekek kapcsán kezdi jól érezni magát a gyülekezetben. Megvan a közös haszon, és tulajdonképpen ez volt az egyik cél” – fogalmaz.
Egyedi színfolt

Sziráki Szűcs Gábor, az iskola igazgatója maga is a gyülekezet tagja volt, így nem kellett nagy utat megtenni, hogy az intézmény és az egyházközség egymásra találjon. „Az a szakmai csapat és munka, amelyik az elmúlt években felépült olyan alapot teremtett az iskola jövőjéhez, amely a keresztyén nevelés mellett a jól strukturált szakmai képzést is megalapozza” – mondja az igazgató, és kiemeli: az egyenletes, kiegyensúlyozott személyiségfejlődéshez nélkülözhetetlen a művészetoktatás, illetve a keresztyén kultúra kapcsolatának ismerete. Sziráki Szűcs Gábor szerint is meghatározó lépés volt az intézmény életében, hogy egy nagy családnak, a Református Egyház közösségének tagjává válhatott. „Ez stabilitást biztosít a mai változó világban, a biztos alapokon pedig olyan pedagógiai program kristályosodott ki, amire bátran mondhatom: sajátos színfoltját képezzük nemcsak Miskolc, de a régió oktatási rendszerének.”
Kojsza Péter
tirek.hu