Másfél milliárdon múlik a debreceni  torzó sorsa. Több éve egy monstrum ékeskedik Debrecen belvárosában, egybeépülve a város legnagyobb plázájával. Erőműnek csúfolják, mégsem az. Használnák, de egyelőre nem tudják. Színháznak szánják, de még nincs kész. Nem is tudni, mikor lesz.

Az egész akkor kezdődött, amikor Debrecen is versenybe szállt az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címért. A város pályázatának akkor ötödik kulcsprojektje volt a Latonivits Színház felépítése, az intézménytől a magyar színházi kultúra megújítását várták. Az akkori képviselőtestület 2006-ban gyorsan döntött is, és a Dexium Ingatlanfejlesztő Kft.-től a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközponton belül egy kimondottan színházi funkcióra tervezett épületet vásárolt.

Kósa Lajos polgármester 2010-ben azt nyilatkozta, hogy 2012-ben a város polgárai az új stadionban fogják nézni a meccseket, és az új színházba vesznek majd jegyet. Egyik jóslat sem jött be. Teltek az évek, az építkezés egyszer csak befejeződött. Az átadás a mai napig várat magára, csend honol a Latinovits-ban. Elfogyott a pénz-írja az index.hu