Több jelzést adtunk a feletteseinknek,  a rendorségnek és így tovább, hogy jó lenne valamit csinálni, mert egyre több újgazdag lesz az országban, főleg Budapest környékén, illetve Csongrád és Bács-Kiskun megyében, akik az olajból tetemes haszonra tesznek szert.
Abban az idoben többször jeleztük azt is, hogy az olajjal foglalkozó, foleg bűnözőkbol összeállt csoportok megkörnyékezték a vámorséget, ugyanis lényegi szempont, hogy rajtuk múlott ennek a területnek az ellenorzéses muködtetése, s valószínu volt, hogy a vámorség elnézo tevékenységével vagy elhallgatásával komolyabb dolgokra sor került, tehát az államot becsapva komoly tokére fognak szert tenni.
A vámhalasztottakat megszüntetikÉ Ja, még a vámhalasztottaknál azt szeretném elmondani, hogy ha a vámorség egy kicsit is odafigyelt volna arra, hogy azok a személyek, akik muködési vagy vállalkozási engedélyt váltanak ki a vámhalasztott és egyéb olajtevékenységek folytatására, ellenorizték volna a személyt fényképpel, a lefénymásolt, személyi igazolványban szereplo fényképet és adatot mondjuk egy nyilvántartón keresztül, ami semmibe nem tartott volna, akkor körülbelül egynegyedére csökkenhetett volna az így elkövetett olajjal kapcsolatos buncselekmények száma.
Mert mi történik? Az történt valójában, hogy csöveseket, útszéli embereket megvettek pár ezer forintért, akinek a személyi igazolványát elvették, személyi igazolványukban a fényképet kicserélték, majd azzal a személyi igazolvánnyal egy harmadik személy, aki szintén nem tudta, kié a személyi igazolvány, kiváltott egy muködési engedélyt – ez a kereskedelemre is jellemzo volt abban az idoben -, és máris olajforgalmazó és kereskedo volt. Azt tudni kell, hogy a vámhalasztott 15 és 30 napos határidovel nyilvánult meg. Gyakorlatilag a 15 vagy a 30 nap alatt Jugoszláviából és Szlovákiából, Oroszországból körülbelül 10-20 szerelvény olajat is be lehetett hozni úgy, hogy se adót, se vámot, se semmit nem kellett érte fizetni, mert mire fizetni kellett volna, eltunt a fiktív személy, aki kiváltotta ezt a muködési engedélyt. Ez a személy ment egy másik személyi igazolvánnyal, újabb engedélyt csináltatott, lényegében ez így gyuruzött tovább. Ebből horribilis pénzösszegek keletkeztek, volt olyan nap a szóbeszéd szerint, hogy 5-6 milliót kerestek per fo, tehát egy ember egy ilyen tízfos brigádban. De mondjuk ez nem ez a történet.