A B-A-Z Megyei Főügyészség és a helyi ügyészségek 2011. évben az Alkotmány, az ügyészi törvény, a jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök és a Legfőbb Ügyészségtől kapott iránymutatások, állásfoglalások alapján végezték tevékenységüket.

 

A rendelkezésünkre álló adatokból, jelentésekből, közvetlen és közvetett információkból megalapozottan állítható, hogy mind a büntető jogi szakági, mind a közérdekvédelmi szakági tevékenységet a beszámolási időszakban a szakszerűség és a törvényesség jellemezte.

A megyei főügyészség és a helyi ügyészségek struktúrája hatékonyan szolgálja az ügyészi feladatok végrehajtását, a személyi feltételek biztosítottak.

A megye bűnügyi helyzetét tekintve megállapítható, hogy 2011. évben az előző évhez képest az ismertté vált közvádas bűncselekmények száma csökkent, az 2011. évben 23.775 volt az előző évi 26.778-cal szemben, a csökkenés 11,3 %. Megjegyzendő, hogy a 2010. év az előző évekhez képest kiemelkedően magas volt.

B-A-Z megyében 2011. évben 8.837 közvádas bűnelkövető vált ismertté az előző évi 10.047 elkövetővel szemben, azaz a csökkenés itt is jelentős, 12 %-os. A fiatalkorú elkövetők száma 2011. évben 1.031 volt a 2010. évi 1.180-hoz képest. A csökkenés itt is megállapítható, éspedig 12,6 %-ban. A gyermekkorú elkövetők száma az előző évi 380 személyhez képest 2011. évben 376 volt. (- 1,1 %)

Vádemelésre 5.906 ügyben került sor, ami az előző évi 6.309-hez képest 2,4 %-os csökkenést mutat. A váderedményesség valamelyest javult, a beszámolási időszakban 97,32 % volt.

A megye ügyészi szervei 2011. évben is kiemelt figyelmet fordítottak a szakszerűség és az időszerűség biztosítására. A nyomozások irányításának leghatékonyabb eszközét jelentő fokozott ügyészi felügyeletet az előző évinél (750) ugyan kevesebb számban, 702 ügyben jelentettük be, azonban hatékonyan alkalmaztuk azt. Ezt az intézkedések száma is egyértelműen alátámasztja.

Közérdekvédelmi szakterületen elsősorban a vizsgálatoknak betudhatóan jelentős számú óvást, felszólalást és jelzést nyújtottak be a megye ügyészi szervei, emellett magánjogi szakterületen nőtt a perbeli fellépések száma, ugyanakkor a kereseteké kismértékben csökkent.

Kiemelt figyelmet fordítottunk a beszámolási időszakban is az ügyészi utánpótlás növelésére, fogalmazóink változatlanul kitűnő, jeles, illetve jó eredménnyel szakvizsgáztak, illetve szakvizsgáznak.

A gazdálkodási tevékenységünk kiegyensúlyozott, takarékos, a működési költségek rendelkezésre állásában fennakadás nem volt.

A megyei főügyészség és két helyi ügyészség irodaházának korszerűsítése, bővítése befejeződött, korszerű, elegáns, szép épületbe költöztünk a nyáron, mely épület az infrastrukturális adottságaival együtt maradéktalanul biztosítja a hatékony ügyészségi munkavégzés feltételeit.