A Svájci Hozzájárulás keretében Svájc közel 1,2 milliárd forinttal (közel 4,9 millió svájci frank) támogat egy kazincbarcikai regionális fejlesztési programot. A Svájci Nagykövetség rezidenciáján ünnepélyes keretek között aláírt program az észak-magyarországi, periférikus és hátrányos helyzetű régióban a közép és hosszú távú munkahelyteremtést segíti.

 

A „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című program célja az észak-magyarországi régióban a helyi erőforrásokra és értékekre építő foglalkoztatás ösztönzése. A projekt célja Kazincbarcika erőforrásaira – a rendelkezésre álló motivált munkaerőre és a természeti és kulturális környezetre – építve a foglalkoztatás növelése. A tervezett beavatkozásoknak köszönhetően a helyi erőforrásokra építve a globális gazdaságban is versenyképes termékek, szolgáltatások előállításának feltételeit kívánják megteremteni, biztosítva ezzel, hogy a program eredményei hosszabb távon is pozitív hatással legyenek a foglalkoztatásra. A projektek növelhetik a térség erőforrásainak kihasználtságát és javíthatják a tőkevonzó képességét, ezzel is csökkentve a terület fejlettségbeli elmaradását.

A projekt során a következő egyéb fejlesztések valósulnak meg: kiállító-, konferencia és tehetséggondozó központ létrehozása a Radvánszky-kastélyban; Rudapithecus Park és tematikus útvonal kialakítása Rudabányán; Damasa-tanösvény kiépítése, felszerelése Bánhorvátiban; kulturális programok szervezése, amely a felújításra kerülő falumúzeumtól indul; kommunikációs akciók megvalósítása az „új, modern Kazincbarcika és térsége” imázs kialakítása érdekében. A Svájci Hozzájárulás általános célja, hogy a kibővült Európai Unióban csökkentse a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket. Ennek érdekében Svájc összesen 130,7 millió svájci frankkal (mintegy 25,5 milliárd forint) támogatja Magyarországot öt éven keresztül 2012-ig.A program megvalósítása során 2009 óta mintegy 79,9 millió svájci frank támogatásról hozott a svájci fél pozitív támogatási döntést.