Elindulok a régi otthonomtól…. Nosztalgikus séta a „régi” Miskolcon. (2.)   ok.ildi.blog

Szeretném elmondani  Önöknek, hogy  ezek az élményeim, emlékeim, véleményeim, kritikáim csupán az én szubjektív érzelmeimet, meglátásaimat takarják, vagyis egy olyan látószögből világítom meg ezt az akkori „világot” Miskolc tekintetében, akik a 60-as-70-es években voltak tinédzserek és fiatalok. Remélhetőleg sok kortársam véleményével fogok egyezést találni.

 {AC}Elhagyván a Népkertet végigsétálva a Görgey Artúr, Mindszent-tér és a Szemere utcán, itt is nagyon sok változás történt a fiatalkori emlékeimhez képest. Ha a Népkert felől elindulunk a „Fő utca”, azaz a Széchenyi utca és a „Villanyrendőr” irányába, láthatóak most a Sport Csarnok, amely jelen időben már több funkcióval is szolgál, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, a Technika Háza, majd a régi nevén „SZOT Székház” és „Rónai Sándor Művelődési Központ”, majd az ITC Székház (National Trade Center, azaz Nemzeti Kereskedelmi Központ) és a Mindszenti Római Katolikus Templom. Ezek az építmények a templom kivételével már a viszonylagos közelmúlt alkotásai. Ezt megelőzően ez az útszakasz korábban is kétfelé ágazott el, azaz a Mindszent-tér és a mostani Corvin Ottó utca, (Vörösmarty Városrész előtt) irányában. A régi „SZOT Székház” és a „Rónai Sándor Művelődési Központ” ma már a Társadalombiztosítás- Egészségbiztosítás ügyeivel foglalkozik, a „R.S. Művelődési Központ” helyén pedig ma az Erste Bank egyik fiók részlege üzemel. Micsoda pazarlás! De ezt megelőzően gyermekkori emlékeim szerint az 50-es években ezen épületkomplexum helyén egy laktanya állt.

A 60-as évek végétől és a 70-es évektől ez a Művelődési központ igen színvonalas események színhelye volt. Impozáns előcsarnokkal és kitűnő akusztikával rendelkező színházterme volt. Az akkori ifjúság bőven el volt látva eseményekkel, koncert előadásokkal. A hazai menő rock, pop együttesek és egyéni sztárok koncertjeivel, mint pld.az Illés, az Omega, a Metro, Hungária, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Zalatnav Cini, Presser Pici, de ezenkívül felléptek itt az akkori igen népszerű nyugatnémet és angol pop és diszkó együttesek is. Pld. a Deep Purple, Saragoza Band és még lehetne sorolni nagyon sokáig. ACBRVoltak persze botrányok akkor is, mint pld. az 1973-as diósgyőri Stadionban megrendezett pop fesztivál, amely „diósgyőri csataként” került az ország köztudatába a nagy tömegverekedések miatt. Bródy János ellen „hatóság elleni izgatás” címén bűnügyi eljárás is indult ekkor, és egy évig megvonták tőle a közszereplés lehetőségét. Igen lázadó ifjúság volt a mi generációnk sok értelemben, próbáltuk „megingatni” az akkori önkényuralmat, több kevesebb sikerrel, de mindenféleképpen a „fellazulás” időszaka ekkor kezdődött el. Az I.T.C. Székház korábban az M.SZ.M.P és a KISZ Bizottság vezető „nagyjainak” központi székháza volt a rendszerváltásig. Szemben vele pedig áll a barokk stílusú Mindszenti Római Katolikus Templom, amelyet 1744-ben avattak fel.

A téglalap alaprajzú egyhajós templom tornyainak felső részét 1864-ben építették, de ez a része már az ekletikus stílus jegyeit hordozza magában. A templom belsőben pedig szép barokk festmények találhatók, melyeket Kovács Mihály készítette 1879–ben. Kiemelten szép a Péter és Pál apostolokat ábrázoló főoltárkép. A templom orgonáját pedig a nagy hírű Angster József építette. A templom előtti téren áll a „Csupros Mária” oszlop, melynek különös nevét a sokkal régebbi időkben megrendezett piacok és vásárok idején ragasztották rá. Ezt a teret nevezték viccesen a miskolciak a „Szentháromság terének” a rendszerváltás előtt, mivel eléggé ellentmondásos ideológiák álltak szemközt egymással. Azaz, az egyházi létesítmény, a kommunista Palota és a Szakszervezet Székháza.

Meg kell említenem még, hogy a Görgey Artúr utcát végig, mindkét oldalról vadgesztenye fasor szegélyezte, mely azonkívül, hogy oxigénnel látott el minket, igen szép látvány volt hatalmas lombkoronáival, mely nyáron kellemes hűsülést biztosított a tűző nap ellen, és a májusban virágzó gyönyörű rózsaszínű és fehér virágaival. Élvezet volt alattuk sétálni. A régi, lebontott épületekben pedig megtalálhatóak voltak kis cukrászda-fagylaltozó, dohány elárusító pavilon, fodrászüzlet, élelmiszerbolt, a földszintes lakóépületeken kívül. Érdekességként említem még, hogy egyvágányú villamos is járt még itt az 50-es években, lekanyarodva a Széchenyi utcáról egészen a hejőcsabai elágazásig. De ezt aztán még az 50 évek végén megszüntették. Továbbhaladva a Szemere utcán sétálva, kiérünk a Széchenyi utca-villanyrendőr kereszteződésig, vagyis a belváros szívébe, mely a következő sétám helyszíne lesz. Ha kedvük lesz, akkor is tartsanak majd velem. Amennyiben kíváncsiak az előző, első sétám helyszínére, (megjelent február 29-én, ugyanezen a címen), visszalapozhatják majd mindig időrendi sorrendbe ezeket az írásaimat.{/AC}

Folytatása következik.
ok.ildi.blog