Enyhe képmutatással, illetve kettős mérce alkalmazásával vádolja az EU-t Magyarországgal kapcsolatban a The Wall Street Journal (WSJ) szerdán megjelent szerkesztőségi véleménycikke, amely szerint az unió csak néhány ország esetén veszi komolyan a költségvetési szabályok betartatását.
Éles hangon kritizálja az EU-t a The Wall Street Journal szerdai számában megjelent szerkesztőségi véleménycikk, amely azt veti az unió szemére, hogy a Magyarországnak szánt 2013-as támogatások részleges felfüggesztésére tett javaslatával kettős mércét állított fel a tagállamok költségvetési hiányára vonatkozó korlátozásokat tekintve.
„Ha legközelebb valaki azt mondja, hogy az Európai Unió egyenlők klubja, amelyben a szabályok minden tagállamra ugyanúgy vonatkoznak, akkor hívják fel a figyelmét Magyarország 2012-es esetére” – írja a lap.
Az EU azzal fenyegetőzik, hogy 495 millió eurónyi támogatást függeszt fel, hacsak a kormány nem tesz megfelelő lépéseket a deficit lefaragására – idézi fel a WSJ. A lap szerint az unió attól fél, hogy a költségvetés helyzete irányíthatatlanná válik, és valamelyest igaza is van, hiszen a magyar gazdaság nem növekszik, az adósság mértéke meghaladja a GDP 80 százalékát, amelynek jelentős része devizában áll fenn. Orbán Viktor egy sor egyszeri intézkedéssel próbálta csökkenteni a deficitet, de ezek nem elegendők a helyzet kezelésére – és legtöbbször külföldi cégek által dominált ágazatokat érintettek.
Enyhén képmutató dolog viszont az EU részéről, hogy olyan deficitcélt kér számon Magyarországon, amelyet más, nagyobb tagállamok sem tartanak be. A 3 százalékos korlátot a magyar hiány az EU szerint 2013-ban 25 százalékponttal haladhatja majd meg, de még ez is alacsonyabb a német, holland vagy brit hiánynál – teszi hozzá a WSJ. A lap szerint arról is szó lehet, hogy az EU a kohéziós alap kifizetéseinek részleges felfüggesztésével az új alkotmányban elfogadott ellentmondásos változások miatt büntetné az Orbán-kormányt, bár az Európai Bizottság szerint a két dolognak nincs köze egymáshoz.
„A bizottságnak komolyan kell vennie azokat a nemzeti törvényi változásokat, amelyek – mint például Orbánéi is – olyan EU értékeket veszélyeztethetnek, mint a sajtószabadság és a jegybanki függetlenség. De most úgy tűnik az EU ebben a konkrét reakcióban ismét szeszélyesnek, önfejűnek mutatkozik, ami egy másik EU-érték, a törvény előtti egyenlőség hátrányára szolgál” – tette hozzá a lap.
(HVG)