Kiss Csaba:„Erős és érzékeny magyarságtudattal bíró független európai ember vagyok!”

Kiss Csabával, a frissen megválasztott színi direktorral közöl terjedelmes interjút a Magyar Demokrata című hetilap. A köztudottan jobboldali sajtóorgánum kulturális rovatában színházi témák terén elég színes a paletta, múlt héten Dörner Györgyöt és az Új színház körül kialakult helyzetet hozták címlapon, a friss számukban, pedig a nemrég még Koltay Gáborral versengő Kiss Csabát faggatják.

 

(Egyébként a városban terjedő szóbeszéd szerint Kriza Ákos nem hódolt be az erős politikai nyomásnak, Koltay kinevezése helyett Kiss Csaba elképzeléseit támogatta. Kriza a fiatalos, sokszínű, haladó, mégis erősen nemzeti elkötelezettségű miskolci színjátszás mellett tette le a voksát. Ezzel a döntésével szimpátiát ébresztett a miskolci színjátszás ügyét szívükön viselő értelmiségiekben is.)

Az új direktor meglepően jól állja a sarat és a provokatív kérdések kereszttűzét. A lap utal arra a névtelen levélre is, amellyel az igazgató választási kampányban próbálták liberálisnak beárazni a Miskolcra pályázó drámaírót és rendezőt.
–Próbáltak megbélyegezni, „liberális mételynek”, „erdélyi maffiózónak” majd
a polgármester „pártfogoltjának”, de ha engem kérdez: én egy erős és érzékeny
magyarságtudattal bíró független európai ember vagyok – vallja magáról Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház frissen megválasztott igazgatója, aki a legizgalmasabb hazai teátrumot akarja létrehozni városunkban. Az országos szinten is elismert színházhoz az új direktor szerint Miskolcon minden adott, hiszen európai viszonylatban is különleges épületegyüttes a miskolci, ahol egyszerre négy különböző teátrumot lehet kialakítani, mellette komoly feladatokat fog magára vállalni a színház a nyári fesztiválszezonban is. 2013-tól két új országos figyelmet is felkeltő szemlét akar meghonosítani Miskolcon. A drámaíró direktor értékrendjében a legfontosabb szerepet a magyar dráma játssza, ezért minden évadban kiemelten jelen lesz Miskolc kulturális életében egy klasszikus és egy kortárs mű. Az új vezetése a teátrumnak szó szerint utcára viszi a színházat, annak érdekében, hogy minél szorosabbá váljon a viszony a kultúra és a helyi emberek között. Mind ezek mellett elképzeléseiben óriási szerepet kap a fiatalok, a gimnazisták és az egyetemisták felé való nyitás. Kiss Csaba szerint napjainkban rendkívül olcsó a színházjegy, ha figyelembe vesszük azt a tényt, mennyit költenek a gyerekek hamburgermenükre. Kiss beismeri, hogy nem lesz egyszerű feladat a miskolci hallgatókat színházba csábítani, hiszen az egyetemisták minden városban külön kis zárt világban élnek és azt is elárulja, ő sem volt különb ifjú korában, hiszen csak azért lógott be a kolozsvári operába, mert a nagydarab bajszos orosz szopránokon jókat lehetett nevetni. Az interjúban szó esik még Csurka István, Páskándi és Németh László örökségéről, a magyar drámairodalom elfeledett kincseiről, Erdélyről, Miskolc hangulatáról, Ceausescu-ról és a névtelen levelekről is. A beszélgetést a Demokrata e heti számában olvashatják.