Kanadai részről is tisztában  vannak azzal, hogy az eddigi nagyvonalú menekültügyi eljárás anyagi ösztönzést jelent a sokszor teljesen kilátástalan helyzetben lévő kelet-európai romáknak. Erre rájátszanak azok is, akik szervezik a cigányok kanadai kivándorlását. A Kanadába indulókat állítólag kitanítják, hogyan kell vallomást tenni, előfordul, hogy egyesek videóra vett nyilatkozatot is vittek magukkal. Érdekes módon múlt decembertől a kanadai hatóságok egyes nyugat-európai tranzitrepülőtereken, Bécsben, Párizsban, Amszterdamban és Koppenhágában „szűrőpontokat” állítottak fel, s többeket visszafordítottak. Olyan értesülések is napvilágot láttak, hogy egyes menedékkérők a tranzitban öltenek magukra a roma származásukra utaló ruhákat.  Az előszűréssel együtt is januárban és februárban is állítólag mintegy kétszáz menedékkérelmet adtak be magyarok – elsősorban Torontóban és Vancouverben.

 

Magyar részről az együttműködést hangoztatják, ugyanakkor nem vált ki örömet, hogy az IRB a kérelmek egy-két százalékát elfogadja. Ez azt mutatja, az IRB bizonyos esetekben bizonyítottnak látja, hogy magyar állampolgárokat az életüket ellehetetlenítő diszkrimináció ért. Bár a kanadaiak nem kommentálják, azért érezhető, hogy Mohácsi Viktória roma jogvédő, volt EP-képviselő menedékkérelme is komoly hullámokat keltett. Budapesten azt hangoztatják, hogy egyik napról a másikra nem lehet a romák helyzetén javítani, de felhívják a kanadai illetékesek figyelmét a komplex kormányzati programokra. Januártól megemelték a névváltoztatás illetékét, ezzel is megnehezítve, hogy valaki a kiutasítás után új identitással próbálkozzon újra.

Magyarország tudja azt is, hogy az ügy politikailag tarthatatlan, és az országimázsra is negatív hatással van. A kanadai sajtóban egyre többet cikkeznek arról, hogy a magyar menedékkérők környezetében megnövekedtek bizonyos bűncselekmény-típusok. Torontóban egy erőműnél elfogtak egy csoportot, amely több tízezer dollár értékben akart színesfémet lopni-nol.hu