Gondban van a The North Face a magyar pehellyel töltött termékei miatt

A népszerű téli ruházati cégnek azzal kell szembesülnie, hogy termékeitől elfordulnak a fogyasztók a Magyarországról származó, „nem etikus” módon kinyert libatoll használata miatt – írja a brit The Telegraph. Európai környezetvédők ugyanis azzal vádolják a társaságot, hogy tollal bélelt dzsekijeihez a májuk extra növekedése miatt kényszertáplált (tömött) magyar libák melléktermékként „adják” az alapanyagot.

 

A Barack Obama amerikai elnöktől Angelina Jolie-n át a BBC-riporterekig sokak által kedvelt globális márka, a North Face szorulhat tollal bélelt téli dzsekijei miatt, hírek szerint ugyanis a toll olyan magyarországi farmokról származik, ahol erőszakkal tömik a libákat májuk fokozottabb növekedése érdekében és élve tépik ki tollaikat. A kaliforniai San Leandróban bejegyzett központú ruhamulti korábban úgy nyilatkozott, hogy termékei „etikus” módon készülnek.

A Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet azonban azt állítja, hogy az amerikai ruházati vállalat beszállítói olyan magyar gazdaságok, ahol mesterségesen – az állatokat erőszakosan túltáplálva – hizlalják májuk miatt a libákat, s az innen kikerült ruházati alapanyag voltaképpen a „kínzás mellékterméke”.

A termékeit több mint 70 országban árusító North Face azt állította, hogy más beszállítókat keres, amelyektől „etikus” tollhoz tud jutni, a lap szerint azonban ezzel együtt is számolnia kell azzal, hogy a vásárlók a libák tömése és élve kopasztásuk miatt undorral fordulnak el termékeiktől.
A brit fogyasztók jó része így tett ugyanilyen megfontolásból a foie gras-val, a különleges csemegének számító francia hízott libamájjal is – amelynek egyébként egy része Magyarországról származik. Sőt, a Selfridges nagyáruház higiéniai okora hivatkozva felbontotta a hízott libamájat a pult alól árusító hentesüzlettel kötött szerződését is.

Egy 2010-ben publikált online kiadvány szerint a North Face hálózsákjaiba és téli „pufikabátjaiba” kis magyarországi családi gazdaságokból származó tollat tömnek, amit egyébként a leggazdaságosabban ott szerezhetnek be. Az élő állatok tollának tépését egyébként – az erőszakos töméssel együtt – a legtöbb országban már kitiltották az ellátási láncból.

Egy másik felhasználó, a Patagonia márkanevű ruházati cég vezetői az állatvédők kérésére Magyarországon jártak, hogy megbizonyosodjanak állításaik valóságosságáról, és úgy vélekedtek: „nem kétséges, hogy ezeket a libákat erőszakosan táplálják extra méretű májukért”. Ezért ők is más beszállító után néznek, de nem lesz könnyű dolguk, mert „Magyarország uralja a hízott libák piacát” – írta a brit lap.