Borsod. Szemfényvesztés az árvízvédelemben

Nem végezték el a 2010-es  árvíz utáni helyreállítási munkákat Edelény körül, így a város kiszolgáltatva vár egy esetleges újabb árhullámot – mondta a hvg.hu-nak Molnár Oszkár polgármester, aki szerint a politika is közrejátszik abban, hogy a kormány hanyagolja települését. Máshol is aggódnak az árvízi helyzet miatt, több helyen viszont jelentős védművek épültek.

 

A „bűnös város” semmilyen segítséget nem kap a kormánytól, sőt a 2010-es árvíz után a védekezésben részt vevő vállalkozóknak kifizetett számlákat sem egyenlítette ki az állam – mondta a hvg.hu-nak Edelény polgármestere. Molnár Oszkárt azért kérdeztük meg, mert a Felső-Tisza és a Duna vízgyűjtő területén is az átlagosnál nagyobb hó- és jégmennyiség halmozódott fel, ami egy gyors olvadás esetén árvízveszélyt jelenthet. Edelényben ehhez képest még a két éve bekövetkezett katasztrófa kárelhárítási munkálatain folyik a vita a Belügyminisztériummal, miután a tárca kétségbe vonta a védekezésre fordított és kifizetett 170 millió forint visszaigénylésének jogosságát, ezért bíróság fog dönteni ebben az ügyben.

Pedig Felsőzsolca után ezt a települést érte a legnagyobb kár a 2010-es árvíznél – mondta Molnár Oszkár, aki szerint „mióta nem tagja a kormánypártnak, tudja, hogy nem számíthat sok jóra”. A várost védő gát 2010. június 4-én szakadt át és a település jelentős részét elöntötte a Bódva. A helyreállítás során csak a gátszakadás helyét építették újjá, pedig a védekezés idején a munkagépek komoly kárt okoztak a teljes gátrendszerben. Más szakaszon nem történt gáterősítés a Bódva mentén, ezért a polgármester nyugtalanul várja az időjárás enyhülését, mert ha a szlovákiai vízgyűjtő területen, ahol számottevő hómennyiség vár olvadásra, gyors lesz a felmelegedés és esetleg esős időszak is beköszönt, újra komoly veszélybe kerülhet Edelény.

Nem történtek megnyugtató intézkedések?

Hompoth Imre 2004-től négy komoly árvízi védekezést vezényelt le Gesztelyen a védelmi bizottság vezetőjeként. Tapasztalatai szerint kétévente érkezett a mindig nagyobb árvíz, 2010. június 4-én minden addigi csúcsot megdöntve 520 cm-en tetőzött a vízállás. Úgy fogalmazott, hogy komoly árvíz korábban 1974-ben vonult le a Hernádon, a „vízügyi szakemberek pedig a 30 év alatt elkényelmesedtek”. Az expolgármester véleménye szerint az utóbbi évek áradásai után is csak szemfényvesztés folyik ezen a területen és környékükön nem történt semmilyen megnyugtató intézkedés.

Mindezt Simon István polgármester is így látja, aki ugyancsak hiányolja a gátak megerősítését. Mint a hvg.hu-nak mondta, Gesztely úgy szerepel a vízügyi térképeken, hogy magas parton fekszik és nincs veszélyeztetve, ami szerinte nem igaz. Tavalyelőtt is betört a víz a faluba és csak a helybeliek munkájának köszönhető, hogy időben megfékezték és nem lett komolyabb baj. A kiépített védmű nem a falut, hanem az Onga felé eső területet védi. A szomszédos Hernádkakon elkészült ugyan egy gátszakasz, de ha Gesztelyt „viszi a víz”, átcsap a 37-es főúton és őket is elönti-írja a hvg.hu