Szombaton Ausztriában, Gerlitzen síterepén egy 12 éves magyar kislány nem tudott lefékezni a lejtő végén , és nagy sebességgel a kassza faépületének csapódott. Életveszélyes sérülésekkel szállították a klangenfurti kórházba, de már nem tudták megmenteni. A sípályán a tragédia óta narancsszín védőhálókat és „Vigyázz, pálya vége!” feliratú táblákat helyeztek ki, írja a blikk.

 

Az osztrák lapok szerint magyar síoktatója tapasztalatlansága vezethetett H. Krisztina halálához, aki ellen vizsgálatot is indítanak a hatóságok. Peter Gfrerer, a Karintiai Síoktatók Szövetségének vezetője szerint a magyar síoktató nem vette figyelembe, hogy az éjszakai hideg miatt lejegesedett a pálya, így az akár hússzor is gyorsabbá válhatott, mint előző nap. A szövetségi vezető kijelentette: sok turistacsoport előnyben részesíti a magukkal hozott síoktatókat, mivel olcsóbbak a helyieknél, ám gyakran nem rendelkeznek kellő helyismerettel.

A magyar ügyvéd ugyanakkor úgy véli, nem egyértelmű, kié a felelősség. „A síbérlet megvásárlásával a pálya használója és az üzemeltető között szerződés jött létre – mondta Fridman Róbert – Ha az bizonyítható, hogy az üzemeltető felelős lehet a kislány haláláért, úgy hozzátartozók a sípálya üzemeltetőjét perelhetik be. Ha pedig a vizsgálat során az derül ki, hogy a síoktató mulasztott, akkor polgárjogi és büntetőjogi per is indulhat ellene.”

A kislány iskolájának igazgatója szerint a felkért oktatók mindent megtettek, hogy a kezdő síelő gyerekek teljes biztonságban legyenek. „Kriszti síoktatója arról számolt be, hogy a kislány pánikba eshetett, leblokkolt, így meg sem próbált fékezni” – tájékoztatott Pomizs István, a Terézvárosi Kéttannyelvű Iskola igazgatója.