A Debrecen-London járattal  érkező turistákat nem csupán Debrecen és a Hortobágy, hanem majd Miskolc nevezetességeivel is megismertetnék. A két város polgármestere ezért turisztikai megállapodást kötött.

 

Szorosabb együttműködésre törekszik Miskolc és Debrecen a turisztika területén. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere szerint a borsodi megyeszékhely többek közt operafesztiváljával és filmfesztiváljával, emellett az Európában is egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdővel csábíthat külföldi turistákat Debrecenen keresztül a városába.

Kelet-Magyarországnak saját arculattal és attrakciókkal kell megjelennie a nemzetközi piacon – mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A Wizz Air a marketingjét regionálisan fókuszálva alakítja ki: akit Budapestre szállítanak, azoknak elsősorban a főváros turisztikai lehetőségeit mutatják be, a Debrecenbe érkezők előtt viszont a Hortobágy, Miskolc vagy Nyíregyháza adottságaival kell előrukkolni – mondta a Dehir.hu-nak. A debreceni reptéren a Wizz Air londoni járata miatt 15-20 új munkahely létesül.

A debreceniek tárgyalnak más légitársaságokkal is, hogy újabb városokba indulhassanak menetrend szerinti járatok a repülőtérről. Kósa Lajos a távirati irodával közölte: technikai szempontból teljesen megfelel a repülőtér az új járatok indításához, utaskiszolgálás szempontjából pedig évi 300 ezer főig van kapacitás. Jelen számítás szerint évente 80 ezer utast kell majd kiszolgálniuk (30 ezer utast a charter járatoknál, 50 ezer utast pedig a Wizz Air járatánál).

A kínai járatnak azért van realitása, mert ők folyamatosan keresik az újabb desztinációkat – mondta a cívisváros polgármestere. Akkora az igény, hogy a társaságok már-már nem tudnak hol leszállni Európában. Az érdeklődés pedig csak fokozódhat, hiszen most még most indult be érdemben a kínai turizmus. Debrecen a régió repülőtereként ideális úticél lehet. A várható utasszám kapcsán Kósa Lajos úgy nyilatkozott, „bármennyien jöhetnek.”

Forrás: Dehir.hu/Hir24