Nem titkolhatja el Szalai Annamária, a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság elnöke, hogy mit írt a magyar médiahelyzetről az amerikai külügyi államtitkárnak – döntött a bíróság a TASZ keresete nyomán. A jogvédő szervezet az Alkotmánybíróság üléseinek jegyzőkönyveibe is belenézne.

 

Két ügyben tárgyalt felperesként a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Fővárosi Bíróságon hétfőn délelőtt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) szemben, Szalai Annamária levelével kapcsolatban megnyerték a pert, az Alkotmánybíróság (Ab) ellen benyújtott panasszal kapcsolatosan határozat egyelőre nem született.

Az első fokon megnyert ügy kapcsán Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszbadság programvezetője azt mondta a hvg.hu-nak, hogy szervezetük azért fordult a Fővárosi Bírósághoz, mert nem nézhettek bele abba a levélbe, amit 2011. augusztus elején Szalai Annamária írt Thomas O. Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárnak. Ebben a levélben az NMHH elnöke reagált a helyettes államtitkár magyar médiatörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott kritikájára. Melia július végén bírálta a magyar kormány, illetve kormányzó pártok számos intézkedését.