Oscar 2012: Meryl Streep és Jean Dujardin a befutó

Az idei Oscar-díjátadón a  legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot Jean Dujardin kapta, a legjobb női főszereplő Meryl Streep lett, a legjobb film pedig a The artist – A némafilmes. Utóbbiért – ami összesen öt Oscart zsebelt be – Michel Hazanavicius átvehette a legjobb rendezőnek járó díjat is.

 

Átadták az idei Oscar-díjakat Los Angelesben. A gála túl sok meglepetést nem tartogatott, leszámítva talán az új Spielberg-mozi, A Hadak útján teljes mellőzését. A ceremónia magyar idő szerint éjjel fél kettőkor kezdődött, házigazdája – ahogy korábban kiderült, nem Eddie Murphy, hanem – Billy Crystal volt.

A legjobb film a várakozásoknak megfelelően Michel Hazanavicius fekete-fehér romantikus mozija, az 1920-as évek végén, 30-as évek elején játszódó The Artist – A némafilmes lett. A kategóriában idén kilenc alkotás versenyzett: A némafilmesen kívül A leleményes Hugo, Martin Scorsese első 3D-s filmje, Alexander Payne családi mozija, az Utódok, Steven Spielberg gigászi világháborús, lovas mozija, a Hadak útján, Bennett Miller baseballos filmje, az igaz történeten alapuló Pénzcsináló. Woody Allen romantikus vígjátéka, az Éjfélkor Párizsban is esélyes volt a díjra, ahogy Terrence Malik múltidéző családi drámája, Az élet fája, Stephen Daldry szeptember 11-i, New York-i terrortámadásra emlékező filmje, a Rém hangosan és irtó közel, valamint Tate Taylor hatvanas éveket, és a fekete házvezetőnők életét bemutató A segítség című műve.

 

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat idén a francia Jean Dujardin kapta A némafilmes főszerepéért: egy válságba kerülő filmsztárt alakít, aki elhatározza, hogy nem enged a hangosfilm csábításának. Az esélyesek között volt George Clooney, aki az Utódok-ban lányaival magára maradó apát játszik, Brad Pitt, aki a Pénzcsináló-ban egy lúzer baseballcsapat menedzserként küzd a győzelemért, és Gary Oldman, a Suszter, szabó, baka, kém legendás exkémje, Smiley szerepéért. Demián Bichirt A Better Life-ban fiáért küzdő kertész megformálásáért jelölték Oscarra.

 

A legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrot A Vaslady-ben Margaret Thatcher brit miniszterelnököt megformáló Meryl Streep kapta. Sokak szerint már kijárt neki az újabb elismerés, mert bár korábban már nyert két Oscart – a másodikat 1982-ben -, ő az, aki az Oscar-történetében a legtöbb, összesen 17 jelölést kapta. A díjra esélyes volt még az Albert Nobbs-ban férfi komornyikot játszó Glenn Close, Rooney Mara, aki A tetovált lány amerikai változatában punk hackerlányt alakított, az Egy hét Marilynnel címszereplője, Michelle Williams, és Viola Davis, aki A segítség-ben egy megalázott, fekete házvezetőnőt játszott.

A legjobb férfi mellékszereplő nem nagy meglepetésre Christopher Plummer lett (Kezdők) maga mögé utasítva Kenneth Branagh-ot (Egy hét Marilynnel), Jonah Hillt (Pénzcsináló), Nick Nolte-t (Warrior), és Max von Sydow-t (Rém hangosan és irtó közel).

A legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Octavia Spencer vehette át A segítség című filmben nyújtott alakításáért. Bérénice Bejó A némafilmes feltörekvő, fiatal színésznőjeként lemaradt a díjról. (Érdekes, hogy őt ebben a kategóriában indították, holott főszerepet játszott.) Jessica Chastaint A segítség című filmben nyújtott alakításáért jelölte az Amerikai Filmakadémia, Melissa McCarthy-t a Koszorúslányok-beli alakításáért, Janet McTeert pedig az Albert Nobbs egyik szerepéért.

A legjobb rendezőnek járó Oscart Michel Hazanavicius kapta A némafilmes-ért. Az elismerésért versenyben volt még Alexander Payne az Utódok-kal, Martin Scorsese, A leleményes Hugó-val, Woody Allen az Éjfélkor Párizsban-nal, és Terrence Malick Az élet fájá-val.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában, ahogy az várható volt, az iráni Ashgar Farhadi alkotása, a Nader és Simin – Egy elválás története nyert. A jelölt filmek között volt Michael R. Roskamtól a Rundskop (Belgium), Joseph Cedartól a Hearat Shulayim (Izrael), Agnieszka Holland In Darkness című alkotása (Lengyelország), valamint Philippe Falardeautól a Monsieur Lazhar (Kanada).

A legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscart Woody Allen kapta az Éjfélkor Párizsban-ért, maga mögé utasítva Michel Hazanaviciust és A némafilmest, a Koszorúslányok-at és Annie Mumolót, illetve Kristen Wiiget, a Margin Call-on dolgozó J.C. Chandort, valamint Asghar Farhadit és a Nader és Simin – Egy elválás történeté-t.

A legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat Alexander Payne vehette át az Utódok-ért. Jelölték még A hatalom árnyékában-t (George Clooney, Grant Heslow, Beau Willimon), a Pénzcsináló-t (Steven Zaillian, Aaron Sorkin), A leleményes Hugó-t (John Logan), és a Suszter, szabó, baka, kém-et (Bridget O’Connor, Peter Straughan).

A legjobb hangkeverés, hangvágás, látványterv, operatőr, és vizuális effektek kategóriában Martin Scorsese mozija, A leleményes Hugo lett a befutó, utóbbiban lekörözte a Harry Potter befejező epizódját, a Halál ereklyéinek 2. részét, A majmok bolygójának 2011-es feldolgozását, a Lázadás-t, a Vasököl-t, és a Transformers harmadik részét.

A legjobb kosztüm díját a The Artist – A némafilmes kapta. A legjobb vágás kategóriában A tetovált lány vitte el a pálmát, míg a legjobb sminkért járó Oscart Mark Coilier és J. Roy Helland kapta A Vaslady-ért.

A legjobb filmzenének járó Oscart A némafilmes zeneszerzője, Ludovic Bource kapta.

A legjobb animációs film kategóriában Rango nyert. Jelölték az Egy macska kettős életé-t, a Chico&Ritát, a Csizmás, a kandúr-t és a Kung Fu Panda 2-t.

A legtöbb jelölést, összesen tizenegyet Martin Scorsese A leleményes Hugo című filmje kapta, ebből ötöt váltott díjra. Ezt követte A némafilmes, tíz jelöléssel, amiből szintén ötöt vitt el – a főbb kategóriákban -, majd a Hadak útján és a Pénzcsináló 6-6 jelöléssel: mindkettő teljesen kimaradt a szórásból. Az Utódok és A tetovált lány 5-5 jelölést kapott, de csak egyet váltott Oscarra.