· Módosul az 1A-s , 12-es, 19-es, 21-es, 22-es, 31-es és 34-es autóbuszok útvonala és menetrendje.
· Változik továbbá az 1-es és a 2-es villamosok, az 1-es, 2-es, 3A-s, 4-es, 6-os, 14H-s, 16-os, 35-ös, 38-as és a 67-es autóbuszok menetrendje.
· A 9-es és 11-es autóbuszoknál 1-1 indulási időpont módosul.
· Új viszonylat a 0-s villamos, valamint a 20-as, 21B-s és 34-es autóbusz.
Az új kiegészítő autóbusz és villamos menetrendi tájékoztató füzetek elérhetők a jegy-és bérletpénztárakban 2012. február 27-től, illetve az MVK Zrt. honlapján- www.mvkzrt.hu- már február 24-től.

 

Változások részletesen:
1. Változik az 1A-s járat útvonala
Az 1A-s autóbuszok a Tiszai pályaudvar és a Diósgyőri Gimnázium között közlekednek.
Eljutási lehetőség Diósgyőr, Felső-Majláth felé:
· 1-es villamossal Felső-Majláthig
· 1-es autóbusszal Majális-parkig.
Az 1-1A egyvonalas bérlet 2012. március 1. és március 31. között érvényes az 1-es villamosok teljes hosszán, valamint Diósgyőr vk. és a Majális-park között az 5-ös, 15-ös autóbuszokon.
2. Változások a 2, 12, 22 járatok esetén, új, 20-as jelölésű járat kerül bevezetésre
A 12-es járatok meghosszabbított útvonalon a Repülőtér és az Egyetemváros között közlekednek munkanapokon, így biztosítva átszállás nélküli eljutást az Egyetemvárosba a város É-D-i irányú tengelyén.
A 22-es járatok csak tanulmányi időszakban és csúcsidőben, a 2-es járatok munkanapokon, napközben közlekednek. A 22-es járatok útvonala és megállói változnak a belvárosban.
Munkaszüneti napokon és a kora reggeli és esti órákban a 2-es autóbusz helyett hosszabb útvonalon 20-as jelzésű járat közlekedik a Repülőtér – Búza tér – Egyetemi Kollégium – Tapolca útvonalon, ezzel biztosítva a város É-D-i tengelye mentén a közvetlen eljutást Tapolcára, vagy az Egyetemvárosba.
Eljutási lehetőség Tapolcára hétvégén és a korai és késői órákban:
· Az új, 20-as jelzésű járattal. Hétvégén a Repülőtértől átszállás nélkül el lehet jutni Tapolcára.
Eljutási lehetőség az Egyetemre:
· Hétköznap 22-es, 12-es autóbuszokkal. A Repülőtértől átszállás nélkül el lehet jutni az Egyetemig.
· Hétvégén a 20-assal (Repülőtértől átszállás nélkül az Egyetemig, és tovább Tapolcáig is el lehet jutni)
A márciusra átnyúló érvényességű 2-es, 12-es, 22-es egyvonalas bérletek érvényességük lejártáig 2012. március 1-től érvényesek a 20-as jelzésű járatokon is. 2012.március 1-től a 2-20, 12-20, 22-20 viszonylatpárokra lehet egyvonalas bérletet váltani.

12-es járat:
A járat megállóhelyei a Repülőtér felől az Egyetemvárosig: : Repülőtér vá., Napsugár Otthon, Megyei Kórház, Levente vezér u., Álmos u., Petőfi tér, Centrum, Vörösmarty u., Népkert, SZTK rendelő, Petneházy bérházak, Tapolcai elágazás, Vasúti felüljáró, Szentgyörgy u., Egyetemi Kollégium, Tanulmányi Épület, Egyetemváros vá.
A járat megállóhelyei az Egyetemváros felől a Repülőtér irányába: Egyetemváros vá., Olajkutató, Egyetemi Kollégium, Csermőkei u., Szentgyörgy u., Vasúti felüljáró, Tapolcai elágazás, Petneházy bérházak, SZTK rendelő , Népkert, Vörösmarty u., Centrum, Miskolc Plaza, Álmos u., Levente vezér u., Megyei Kórház, Napsugár Otthon, Repülőtér vá.
22-es járat:
A járat útvonala változik a belvárosban, ezért nem érinti a Villanyrendőr megállóhelyet.
A járatok útvonala az Egyetem irányából változatlan, végállomása a Centrum. Az Egyetem irányába a Centrum (Tapolca irányú 2-es) megállóhelyről indul, majd megáll a Vörösmarty u. megállóhelyen is, a Népkerttől változatlanul közlekedik.
20-as járat:
A járat útvonala: Szentpéteri kapu – Ady E. u. – Szeles u. – Búza tér – Ady e. u. – Madarász V. u. – Szentpáli u. – Corvin u. – Csabai kapu – Miskolctapolcai u. – Csermőkei u. – Egyetemi u. – Miskolctapolcai u. – Iglói u. – Tapolcai vá.
A járat a Repülőtér irányából Tapolca felé az alábbi megállókban áll meg: Repülőtér vá., Napsugár Otthon, Megyei Kórház, Levente vezér u. Álmos u., Miskolc Plaza, Búza tér (2-es megálló), Centrum, Vörösmarty u., Népkert, SZTK rendelő, Petneházy bérházak, Tapolcai elágazás, Vasúti felüljáró, Szentgyörgy u., Egyetemi Kollégium, Kemény Dénes Uszoda, Turistapark, Tapolca parkoló, Aradi sétány, Tapolca vá.
A járat Tapolca irányából a Repülőtér felé az alábbi megállókban áll meg: Tapolca vá., Aradi sétány, Tapolca parkoló, Turistapark, Olajkutató, Egyetemi Kollégium, Csermőkei u., Szentgyörgy u., Vasúti felüljáró, Tapolcai elágazás, Petneházy bérházak, SZTK rendelő , Népkert, Vörösmarty u., Centrum, Búza tér (2-es megálló), Miskolc Plaza, Álmos u., Levente vezér u., Megyei Kórház, Napsugár Otthon, Repülőtér vá.
3. Módosul a 19-es járatok útvonala, változik a 67-esek menetrendje
A 19-es járatok az Újgyőri főtér irányába (Komlóstető, Hengerész u. megállóhelyek érintése után) a 67-es járattal megegyező útvonalon, a Láditelep utcán közlekednek. A Diósgyőri Kórházat egyik irányban sem érintik. A19-es járat útvonal módosulásával együtt a 67-es járat menetrendje is változik.
Eljutás lehetőség a Diósgyőri Kórházba Komlóstetőről:
· 19-es vagy 67-es autóbuszokkal Vasgyári temető megállóig, (utána 29-essel a Diósgyőri Kórházig.)
Eljutási lehetőség a Komlóstetői Általános Iskolába Komlóstetőről:
· A reggeli, iskolába járási időszakban 1 forduló a korábbi 19-es útvonalán közlekedik (de nem érinti a Diósgyőri Kórházat).
A márciusra átnyúló érvényességű 19-es és 67-es egyvonalas bérletek érvényességük lejártáig 2012. március 1-től érvényesek mindkét járaton. 2012. március 1-től a 19-67 viszonylatpárokra lehet egyvonalas bérletet váltani.

4. Változás a villamosközlekedésben
A villamosok vonalán bevezetésre kerül a szombati vasárnapi menetrend. Hétvégén nem közlekednek a 2-es villamosok, helyette 0-s körjárat közlekedik az Újgyőri főtér és a Vasgyár között az 1-es villamoshoz csatlakozva. Ezzel párhuzamosan változik az 1-es villamosok menetrendje is.
Eljutási lehetőség a Vasgyárba munkaszüneti napokon:
· Az Újgyőri főtérről 0-s villamossal lehet eljutni a Vasgyárba, vagy
· az Újgyőri főtérről a Vasgyár felé közlekedő autóbusz járatokkal (pl.:19, 67, 29, 9, 68).
5. Változik a 31-es járat útvonala
A 31-es járat a Tiszai pályaudvar és az Avas városközpont között közlekedik.
Eljutási lehetőség az Avas II. üteméről az Egyetemre:
· 29-es autóbusszal, vagy
· 29, 32 autóbusszal Szentgyörgy u. megállóig, onnan átszállva 12-es, 22-es (hétvégén és a korai, illetve késő órákban a 20-as) autóbuszra.
Eljutási lehetőség az Egyetemről a Tiszai pu.-ra:
· Hétköznap12-es, 22-es, hétvégén 20-as autóbusszal a Centrumig, onnan 1-es, 2-es villamossal a Tiszai pu.-ig, vagy
· Hétköznap 12-es, 22-es, hétvégén 20-as autóbusszal az SZTK rendelőig és utána 31-essel a Tiszai pu.-ra.
A februárban kezdődő márciusra átnyúló érvényességű 31-es egyvonalas bérletek érvényességi idejük lejártáig érvényesek a 29-es járaton az Avas vk. és az Egyetem között, a 32-es járaton az Avas vk. és Szentgyörgy u. között, valamint a 22-es és 20-as járatokon a Petneházy bérházak és az Egyetem között.
6. Változik a 21-es járat útvonala, a 33-ast kiváltja a 21-es járat, melyek az Üveggyár érintésével közlekednek
A 21-es járatok a Tiszai pu. és a Kandó Kálmán u. között közlekednek az Üveggyár érintésével. A 33-as járat helyett a 21-esek közlekednek az Üveggyár területén. 21B jelzésű járatok közlekednek a Kandó Kálmán u. és a Szondi György u. között. A 21B-s járatok nem érintik az Üveggyárat. A menetrendben jelzett járatok érintik a Lidl áruházat.
A 21-es járatok az alábbi megállóhelyeken állnak meg: Tiszai pu. (igény esetén Szondi Gy. u.), Selyemrét, majd a Nagyváthy u.-ig változatlan, utána Damjanich u., Szövő u., Üveggyár, Tímármalom u., tovább változatlan.
Bejelentkezéses rendszer a 21-esen: Munkanapokon a menetrendben bekeretezett, munkaszüneti napokon (mivel a 21B-s járatok csak hétköznap közlekednek) mindegyik 21-es járat – igény esetén – érinti a Szondi Gy. u. megállóhelyet. Az érintett járatok esetén a Szondi Gy. u.-ra való eljutási szándékot a járművezetőnél kell jelezni a Tiszai pályaudvaron. Az érintett járatokra a Szondi Gy. u. megállóhelyen felszállni kívánó utasok pedig az MVK Zrt. telephelyének portaszolgálatánál jelezhetik utazási szándékukat, a Tiszai pu.-ról való meghirdetett indulási idő előtt legalább 10 perccel.
Eljutási lehetőség az Üveggyár területéről:
· Az Üveggyár területéről a 21-es autóbusszal lehet eljutni a belvárosba.
· A 21-es járat közvetlen eljutási lehetőséget biztosít az Újgyőri főtérre, illetve a Tiszai pu.-ra is.
Eljutási lehetőség a Kenderföldi lakótelep (Dél-Kilián) területéről:
· A 21-es járatok a Tiszai pu.-ra biztosítanak közvetlen eljutást, továbbá a menetrendben jelzett járatok beközlekednek a Lidl áruházhoz is.
· A 21B-s járatokkal a Szondi Gy. u.-ra lehet eljutni.

A 21-es egyvonalas bérlet 2012. március 1-től érvényes a 21B-s jelzésű járatokon is. 2012. március 1-től a 21-21B viszonylatpárokra lehet egyvonalas bérletet váltani. A márciusra átnyúló érvényességű 33-as egyvonalas bérletek érvényességi idejük lejártáig érvényesek a 21-21B járatokon.
7. 34-es jelzéssel új járat közlekedik, változik a 38-as menetrendje
Új, 34-es jelzésű járat közlekedik munkanapokon az Avas városközpont és Bodótető között. Ezzel párhuzamosan változik a 38-as (Arany J. u. – Tampere vr. – Bodótető) járatok menetrendje, 38-as jelzéssel továbbra is közlekednek betétjáratok az Arany J. u. és Bodótető között.
A 34-es járat segítségével javul Bodótető kapcsolata az Avassal, közvetlen eljutási lehetőség Bodótetőről a Csabai kapuban lévő SZTK rendelőbe, az avasi iskolákba (Kazinczy Általános Iskola, Fáy András Szakközépiskola, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola, Szent Ferenc Kórház).

A 34-es járatok az alábbi megállókban állnak meg:
Bodótetőről Avas vk. irányába: Bodótetőtől a Villanyrendőrig egyezik a 38-as járattal, utána Népkert, SZTK Rendelő, Petneházy bérházak, Kazinczy Általános Iskola, Szabadságharc u., Ifjúság útja, Avas vk.
Avas vk. felől Bodótető irányába: Sályi I. u., Szentgyörgy u., Vasúti felüljáró, Tapolcai elágazás, Petneházy bérházak, SZTK Rendelő, Népkert, Vörösmarty u., Centrum, tovább Bodótetőig egyezik a38-as járattal.
A márciusra átnyúló érvényességű 38-as egyvonalas bérlet 2012. március 1-től érvényes a 34-es jelzésű járatokon is. 2012. március 1-től a 34-38 viszonylatpárra lehet egyvonalas bérletet váltani.
8. Fordulószám változások
Változik az 1-es, 3A-s, 4-es, 6-os, 16-os, 14H-s, és 35-ös járatok fordulószáma. Ezeknél a járatoknál is új menetrend kerül bevezetésre.
9. Egyéb menetrendi változások a 3-as, 9-es, 11-es, 29-es és az átszerelő járatok esetén
· A 29-esen munkanapokon az Avasról 07:16-kor induló járat az Egyetemváros vá. érintésével közlekedik.
· A 11-esen munkaszüneti napokon a Búza térről 09:45 helyett 09:27-kor, Bábonyi-bércről 10:03 helyett 09:45-kor indul autóbusz.
· A 9-esen munkanap és munkaszüneti napon is az Újgyőri főtérről 21:35 helyett 21:30-kor, a Tokaji F. u.-ról a munkanapi 21:47 és munkaszüneti napi 21:45 helyett 21:42-kor indul autóbusz.
· A 3-as járaton változnak az alacsonypadlós járatok indulási időpontjai az alábbiak szerint:
Búza térről induló alacsonypadlós járatok:
· 08:00 helyett 08:15
· 10:35 helyett 10:55
· 11:15 helyett 11:55
· 12:15 helyett 12:35
· 14:15 helyett 14:35
Szirmáról induló alacsonypadlós járatok:
· 08:18 helyett 08:33
· 10:53 helyett 11:13
· 11:33 helyett 12:13
· 12:33 helyett 12:53
· 14:33 helyett 14:53

· Átszerelő járatok:
A szeptemberben kiadott menetrendkönyvhöz képest munkaszüneti napokon a Búza térre érkező 7-es autóbusz nem 67-esbe, hanem 19-esbe szerel át, és 4:21 helyett 4:20-kor indul.
38B-s helyett 38-as autóbusz szerel át 16-os járatnak, és indul az Arany János utcáról 4:48-kor.