Nem  igazolja a rendőröket a biztonsági kamera

Jogszerűnek tartja a megyei rendőr-főkapitányság, hogy négy sajókazai tizenévest közvetlenül a tanításról kihívva, megbilincselve vittek el kihallgatásra egy iskolai inzultálásba torkolló féltékenységi ügy miatt. Az intézkedést rögzítő biztonsági kamera felvételein azonban semmilyen jel nem utal a bilincsek törvényes használatának alapot adó szökés vagy önkárosítás veszélyére.

 

Csütörtökön 3 lányt és egy fiút bilincsben vittek el a sajókazai Dr. Ámbédkar iskolát körbezáró rendőrök. A A 14-16 év közötti fiatalokat egy 17 éves társukat inzultáltása miatt csoportosan elkövetett garázdasággal és személyi szabadság korlátozásával gyanúsítják. A diákok egy korábbi kihallgatáson már beismerték tettüket, az eset hátterében az egyik fiú miatt rivalizáló két lány konfliktusa volt.

A bűneset súlya, a nyomozás lefolyása és a beismerő vallomások nem indokolják a csütörtöki rendőri intézkedés keménységét. A rendőrségi törvény szerint az intézkedés, illetőleg kényszerítő eszköz kiválasztásában az eredményesség melletti szempont, hogy „az érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással járjon”, továbbá „nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával”.

Az ügyészség még nem tud róla

Az egyszerű idézés helyett bilincsezéssel felturbózott iskolai előállításba torkoló történet miatt az intézkedő rendőrökkel szemben hivatali visszaélés gyanúja merülhet fel. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség sajtóosztálya munkatársunktól hallott először a történtekről, és hétfőre ígért tájékoztatást arról, hogy várható-e vizsgálat a rendőrök eljárása miatt.

Az intézkedés szakszerűen és jogszerűen történt, ugyanis a szolgálati szabályzat értelmében az intézkedő rendőröknek joga van bilincset használni, amennyiben szökés vagy önkárosítás veszélye forog fenn” – mondta kérdésünkre Egyedné Novodonszki Éva a BAZ megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.A Petőfi utca megkapta az iskolától a biztonsági kamera felvételeit, amelyen két tanuló megbilincselése és elvezetése látható. Ezen úgy tűnik, hogy az előállított diákok semmilyen ellenállást nem tanúsítanak. A helyzet leginkább nyugodtnak tűnik, a rendőrök magatartása, figyelme és mozgása nem utal semmilyen veszélyhelyzetre.

Az egész közösségnek szól az eljárás

Az iskolai előállítás már nem az első konfliktus a sajókazai rendőrök és az iskolát üzemeltető Dzsáj Bhím (Segítő Kéz) buddhista közösség között. A hét elején az Index számolt be arról, hogy a rendőrség „jelentsük fel a buddhistákat” felszólítással két, nagyrészt romák lakta telepen hozzájárulásokat gyűjtött a vallási hovatartozására vonatkozó népszámlálási kérdésre adott válaszok nyomozati felhasználásához.

A népszámláláson a sajókazai romák közül több százan vallották magukat a buddhista közösség tagjának, amit kicsapta a biztosítékot a helyi hatóságoknál. A vallási közösség vezetői azt feltételezik, hogy összefüggés lehet a két eset között és hogy a rendőrséget elsősorban a Dzsáj Bhím megjelenése óta a romák szervezettebb és jogtudatosabb önképviselete zavarja.