Csöbör, a kemény.  Addig kell harcolni, amíg az Európai Parlamentből is ki lesznek tiltva a kommunista pártok

Addig kell harcolni, amíg a kommunizmusról ugyanolyan elítélő módon fognak beszélni mindenütt a világon, mint a másik diktatúráról, addig kell harcolni, amíg az Európai Parlamentből is ki lesznek tiltva a kommunista pártok, mert most még nincsenek – közölte Csöbör Katalin, a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője pénteken az MTI-vel a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán.
A politikus emlékeztetett arra, hogy jelenleg még több európai, magát demokratának valló országban engedélyezett a kommunista párt.
Mint mondta, a XX. század két embertelen diktatúrája mind a mai napig meghatározza az emlékezetet, a családok és egyének életét.
Mi miskolciak, és mi magyarok soha nem fogjuk elfelejteni a kommunizmus bűntetteit, és amíg élünk emlékezni fogunk az áldozatokra, ezt követeli az emberség, és az ’56-os hősök, ezt követeli a miskolci sortűz áldozatainak emléke – fűzte hozzá Csöbör Katalin.
Kiemelte, hogy a kommunizmus áldozatainak száma meghaladja a 100 milliót, ennyi embert pusztítottak el különböző táborokban és a népirtások során.
A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2000. június 13-án, az első Orbán-kormány alatt fogadta el azt a határozatot, hogy minden év február 25-én főhajtással emlékezzünk a kommunizmus áldozatainak emléknapján, ezt tesszük most is, az ország minden pontján.
Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, bár a politikust országgyűlési képviselő lévén védte mentelmi joga. Az akció a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.
A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta is minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.