A hírek szerelmesei.  Fotóriportertereket öltek meg Szíriában

Szíriai ellenzéki források szerint két nyugati újságíró, az amerikai Marie Colvin és a francia Rémi Ochlik életüket vesztették az ostromlott Homsz városában, amikor a kormányerők tüzet nyitottak egy rögtönzött médiaközpontra.

 

Mindketten hónapok óta az arab világ eseményeit tudósították, a veterán amerikai újságíró, Marie Colvin a brit Sunday Timesnak dolgozott. Még évekkel ezelőtt a Srí Lanka-i erőszakról tudósított, amikor egy gránáttámadásban elveszítette a jobb szemét, azóta fekete szemfedőt hordott.

A huszonnyolc éves Rémi Ochlikot az egyik legtehetségesebb fiatal francia fotóriporternek tartották. Tavaly végig közvetítette az arab világ eseményeit, és több elismerést is elnyert képeivel, 2011-ben World Press Photo-díjat is kapott is líbiai sorozatáért.

Az elmúlt nyolc évben rendszeresen fotózta a konfliktusokat a világban, húszévesen már 2004-ben a Jean-Bertrand Aristide elnök bukásához vezető haiti zavargásokat követte a helyszínről, írja a Le Nouvel Observateur. 2005-ben létrehozta a saját fotóügynökségét, az IP3 PRESS-t. 2008-ban járt a háborúba sodródó Kongóban, 2010-ben pedig a kolerajárványt és az elnökválasztást tudósította Haitiról.

Előző héten a New York Times riportere, Anthony Shadid is elhunyt Szíriában. Ő egy ellenzékeik által ellenőrzött övezetbe akart eljutni, amikor asztmás rohamot kapott, és belehalt.

Tavaly április közepén Líbiában öltek meg két neves fotóriportert, Tim Hetherington brit fotós és dokumentumfilmes és Chris Hondros amerikai fotós is Miszrátában készített képeket.

A Vanity Fair-nek is dolgozó Hetherington 40 éves volt. 2011-ben Oscar-díjra jelölték Restrepo című dokumentumfilmjéért, ami az afganisztáni háborúról szól, és amelynek társrendezője volt. 2007-ben World Press Photo-díjat kapott az amerikai katonák afganisztáni munkájáról készített fotósorozatáért.

A főként háborús övezetekben – például Afganisztánban, Koszovóban, Angolában, Irakban és most Líbiában – dolgozó Chris Hondros számos rangos díjat gyűjtött be munkáival, díjazták képeit többek között a World Press Photo-n, megkapta a Robert Capa-aranymedált. Az iraki háborúról készült sorozata mellett libériai képei tették igazán ismertté, ez utóbbiakért még Pulitzer-díjra is felterjeszették a 41 éves New York-i fotóst.