Izrael önállóan fogja meghozni a döntést arról, légicsapást mér-e Iránra – közölte szombat este az izraeli hadsereg vezérkari főnöke. „Izrael maga felelős a biztonságáért, ez a mi feladatunk, az izraeli hadseregé” – mondta Beni Ganc tábornok az izraeli közszolgálati tv-nek adott interjúban.

 

A Szuezi-csatornán át szombaton érkeztek iráni hadihajók a Földközi-tengerre. Ez már a második iráni haditengerészeti erőfitogtatás egy éven belül a Földközi-tengeren. Az iráni hadihajók tavaly februárban keltek át a Szuezi-csatornán, hogy megmutassák az Iráni Iszlám Köztársaság tengeri hatalmát. A művelet éles hangvételű reagálásokat váltott ki Izraelben és az Egyesült Államokban.

Közben Izraelbe érkezett szombaton Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, sajtóértesülések szerint azért, hogy megpróbálja meggyőzni az izraeli vezetést, hogy várjanak az Irán elleni katonai akcióval. Az amerikai elnök tanácsadója találkozik Benjamin Netanjahu kormányfővel és Ehud Barak védelmi miniszterrel is

Washington attól tart, hogy Izrael néhány hónapon belül támadást intéz iráni atomipari létesítmények ellen. Az amerikai kormány arról próbálja meggyőzni Tel-Avivot, hogy várja ki az Irán ellen bevezetett legutóbbi szankciók hatását. Benjamin Netanjahu csütörtökön úgy nyilatkozott, „nem hatnak” az Iránra kivetett szankciók.