Az MSZP kérdezi. Orbán Viktor feleljen: meg lehet-e élni 47 ezer forintból, vagy sem?!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter célozgatása után Zsiga Marcell kormánypárti képviselő, miskolci alpolgármester már ki is mondta, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból, vagyis a közmunka béréből. Legutóbb Pintér Sándor belügyminiszter erősített rá erre, a Corvinus Egyetemen kijelentette, hogy aki „megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükségesek, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot, kap hozzá még esetleg malacot, vagy kecskéket kérnek sokan, hogy a tej is meglegyen minden nap, akkor meg”.

 

Ezt vajon hogyan érti? Az ugyanis, hogy „Kovácsék” a 4. emelet 2. ajtó mögött az avasi lakótelepen hány kecskét fognak tartani, vagy „Tóthék” a földszint 4-ben, a miskolci Győri kapuban hány holdon fognak búzát vetni, nem csupán szándék kérdése. Az viszont visszataszító, hogy mindezt azok állítják, akiknek sohasem kellett megküzdeniük a munkanélküliségi lét keserveivel, a csökkenő fizetéssel, a kilátástalansággal, s valószínűleg arról sincs fogalmuk, mennyibe kerül a boltban egy kiló kenyér, vagy egy liter tej.

Állítják mindezt azok, akiknek az adóváltozások miatt, a kiskeresetű emberek adják össze a havi több százezres pluszbevételt. Vagyonnyilatkozataik szerint Matolcsy György lakóház-, nyaraló- és cégtulajdonos, havonta közel 1,4 milliót keres bruttóban. Zsiga Marcell lakóház-, üdülő-, szántó- és legelőtulajdonos, havonta 1,6 milliót keres bruttóban. Pintér Sándor tucatnyi lakó- és földingatlan birtokosa, részvény- és értékpapír-tulajdonos, multimilliomos. Vagyona jelentős részét dollárban és euróban tartja. Ezek az emberek napi zsebpénzként költenek el legalább 47 ezer forintot, s azt várják el az emberektől, hogy ők egy teljes hónapon át éljenek ebből az összegből: fizessék a rezsit, ha kell a gyógyszereket, vegyék meg az élelmiszert, ruházkodjanak.

Azzal, hogy az Orbán-kormány immáron második minisztere beszél arról, hogy 47 ezer forint elégséges lehet a létfenntartáshoz, egy kormánypárti képviselő pedig egyenesen bele is dadogja ezt a kamerába, azt mutatja, ez a kormányzat hivatalos álláspontja, programja.

Orbán Viktor kínosan kerüli a témát. Éppen ezért a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnökeként követelem, hogy foglaljon állást az ügyben, tegye világossá, hogy kormánya ezt az abszurdumot evidenciaként kezeli-e, s ha igen, akkor foglalkoztatási és szociális politikájukat továbbra is ennek megfelelően alakítják-e.

Felszólítom Orbán Viktort, ne rejtőzködjön, álljon ki az emberek elé, hogy ők is tisztában lehessenek azzal, mire is számítsanak a későbbiekben: mondja meg, hogy meg lehet-e élni 47 ezer forintból, vagy sem!