Az ügyészség most kiadott  tájékoztatója szerint közel ötven százalékkal nőtt a gyilkosságok száma a megyében, viszont kevesebb volt a közlekedési bűncselekmények száma, és ötven százalékkal csökkent az erőszakos közösülés, rendőri szlengben köszörülés száma. Olvasgasson jó és rossz híreket.

 

A személy elleni bűncselekmények száma valamelyest csökkent, megszakítva az előzőekben tapasztalt, növekedő tendenciát, azaz, az előző évi 2139-cel szemben tárgyévben csak 2031 volt, ez 5 %-os csökkenés. Ugyanakkor nőtt a legveszélyesebb, a befejezett emberölés miatti esetek száma, az előző időszakban 21, idén már 30 ilyen cselekmény miatt kellett eljárást indítani. (a növekedés: 42,9 %). Kevesebb lett viszont az előző évi 1086-hoz képest csak 975 volt az ugyancsak komoly társadalomra veszélyességű szándékos testi sértések miatti eljárások száma (-10,2 %).

Kedvező változás volt észlelhető a közlekedési bűncselekmények miatti ügyek tekintetében. Az előző évi 1150-ről 902-re csökkent a bűncselekményi szám, ez 22,2 %-kal kevesebb az előző időszaknál.
Ezen belül elég jelentős a csökkenés az ittas járművezetés miatti ügyek tekintetében, ahol előző évben 680 bűncselekmény miatt, míg idén 441 ilyen eset miatt kellett eljárni. (35,1 %-os mérséklődés)
A házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma összesen 442 volt, mely az előző évihez – 559 – képest jelentősebb mértékben csökkent.(20,9%).

Ezen kategóriában a legveszélyesebb, s társadalmilag is legjobban elítélt erőszakos közösülés miatti ügyekben – szintén nagy csökkenés történt, 20-ről 10-ra, azaz százalékosan 50 %-kal csökkent a cselekmények száma.

A nagy társadalomra veszélyességű kábítószerrel visszaélés miatti cselekmények száma komoly mértékben, majdnem a duplájára: 247-ről 493-re növekedett. (99,5 %-os növekedés). Igaz, hogy adott évben nem indult újabb, szervezet jellegű, külföldre is kiterjedő, nagyszámú bűncselekményt megvalósító, sok elkövetős „hálózatszerűen működő” elkövetők elleni ügy, e körben viszont a latencia köztudottan igen magas. Indokolt megjegyezni, hogy az instruálások, illetve az ügyintézési tapasztalatok szerint elsősorban nem a kábítószerrel való kereskedés miatti ügyek voltak jellemzőek, hanem a többnyire privilegizált esetű, ún. „fogyasztói” cselekmények.

A volumen tekintetében legnagyobb számú, vagyon elleni bűncselekmények vonatkozásában az előző évi 13535-ről az idén 14134-ra (4,4 %-os növekedés) nőtt a cselekmények száma.