Kínai-Magyar Tiszta Energia  Központ létrehozásáról írtak alá megállapodást Debrecenben az önkormányzat, az egyetem, valamint a Shanghai Technology Transfer & Exchange Institute képviselői. A központ energetikai témájú kutatásokat végez majd, létrehozása néhány tízmillió forintba kerül.

 

A város polgármestere, Kósa Lajos elmondta, hogy a debreceni központ olyan energetikai kutatásokat inspirálhat, amelyeknek az eredményét például az önkormányzati feladatellátásban – közvilágítás -, illetve a háztartási energia-felhasználás csökkentésében lehet majd hasznosítani. A polgármester azt mondta: Ezek a technológiai fejlesztések megalapozzák azokat a kutatásokat, aminek eredményeként árban is versenyképesek lesznek az új megoldások.

Wang Hongliang, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének tanácsosa emlékeztetett a kínai miniszterelnök tavalyi magyarországi látogatására, ahol 12 együttműködési megállapodást írtak alá. Megemlítette, hogy Kína és Magyarország kereskedelmi forgalma elérte az évi 9,26 milliárd USA dollárt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent. Megemlítette azt is, hogy Berettyóújfaluban egy kínai-magyar vegyesvállalat napelem-gyárat épít.

Xia Dongping, a kínai cég elnöke megjegyezte: a két fél egyenrangú együttműködésén alapuló központon keresztül valósulhat meg a térségben a tiszta energia elterjesztése. Fábián István rektor szerint a tiszta energia központ létrehozása lehetőséget teremt egyrészt arra, hogy az egyetemi szakmai tudásbázist a gazdaságban közvetlenül hasznosíthassák, másrészt ösztönzi, hogy tudatosan fejlesszék saját szakmai kompetenciáikat. Rékasi János, az NGM főtanácsosa, a városvezetés, az akadémiai szféra és a gazdaság szereplői közötti együttműködés mintaszerű modelljének nevezte a debreceni törekvéseket.