Vécsi György: Jár nekünk a jutalom

A súlyos anyagi gondokka l küzdő Miskolc Holding igazgatóságának tavaly december 23-án kelt határozata szerint Vécsi Györgyöt, az igazgatóság elnökét, Pálffy Kingát, a társaság néhány nappal korábban kinevezett vezérigazgatóját, dr. Kapás Katalint, a Miskolc Holding jogászát, Szélyes Domokost, a Holding tagvállalata, a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. vezérigazgatóját, illetve Czinkné Sztán Anikót, az ugyancsak tagvállalat Miskolci Turisztikai Kft., illetve Miskolctapolca Fejlesztési Kft. ügyvezetőjét eseti jutalomban részesítik, összesen 8 millió forint értékben. A kifizetések határidejét 2011. december 31-ében jelölték meg. A Miskolc Holding határozatát maga Vécsi György, az igazgatóság elnöke (képünkön jobbra) írta alá. Mindezt abban az évben, amikor kétmilliárd forintot zárolt költségvetéséből a miskolci önkormányzat, nagyon nehéz helyzetbe hozva ezzel oktatási és kulturális intézményeit. Minderről Földesi Norbert, miskolci szocialista önkormányzati képviselő, frakcióvezető-helyettes (képünkön balra) beszélt csütörtökön Miskolcon, a Miskolc Holding székháza előtti tájékoztatóján.

 

Az MSZP-s politikus arra is rámutatott, hogy egy másik, ugyancsak 2011. december 23-án aláírt igazgatósági határozat szerint a fent említett vezetőknek nyolc nap állt rendelkezésükre, hogy az éves elvárásokat is teljesítsék. „Érdekes módon ez sikerült is nekik. Pedig szigorú és persze konkrét elvárásoknak kellett megfelelniük, mint például motiváció, szakmai orientáció, menedzsment szemlélet. Vagy például az igazgatói utasítások végrehajtása” – fogalmazott ironikusan Földesi Norbert.

Mint mondta, az alig nyolc nap alatt teljesített éves terv, és az ezen felül meghatározott eseti jutalom felvet bennük néhány kérdést. Azt például, hogy ezek a vezetők milyen kiemelkedő munkáját ismerték el többmilliós kifizetéssel? „Vécsi György ugyanis egy leváltott vezérigazgató, hiszen december 13-án arról döntött a miskolci önkormányzat közgyűlése, hogy átadja a helyét Pálffy Kingának. Pálffy Kinga pedig az alig egyhetes teljesítményéért kapta az egymillió forintos jutalmat. Dr. Kapás Katalin a holding jogi képviselője – nem tudjuk, hogy mi volt az extra, amiért jutalom járt neki. Szélyes Domokos talán azért kapott kettőmilliót, mert benépesítette az ipari parkot? Amiről már korábban is elmondtuk, hogy a német acélgyáron kívül az összes betelepülő az előző városvezetéssel kötött szerződést, vagy egyezett meg. Czinkné Sztán Anikó esetében pedig az új, méltán népszerű Miskolc Kártya elkészítése lehetett az indok. Ha egyszer valóban elkészül” – sorolta a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Földesi Norbert azt is megjegyezte, hogy a Miskolc Holding vezetőinek béréről nemcsak a képviselőknek kellene tudniuk, hanem a miskolciaknak is, hiszen a 2009. évi CXXII-es törvény (mely a köztulajdonban álló gazdasági társaságokról rendelkezik) egyértelműen kimondja, hogy ezek az adatok nyilvánosak. Kijelentette, hogy 2010-ig a Miskolc Holding és annak tagvállalatai a törvényt betartva jártak el, ezek az adatok a cég honlapján megtalálhatók voltak. Nemcsak a szocialista városvezetés alatt, de a fideszes városvezetés által kinevezett korábbi elnök-vezérigazgató, Szabó Tamás idejében is. Most viszont csak egy összesített adat szerepel a cég a honlapján, amely azt mutatja meg, hogy a teljes és részmunkaidőben foglalkoztatottak bruttó bére 40 millió 428 ezer forint volt 2011. IV. negyedévében. Korábban az igazgatóság, a felügyelő bizottság tagjai, illetve a vezető állású, vagy cégjegyzésre jogosult munkavállalók név szerint szerepeltek a kimutatásban.

„Ezután kérdezem: hol az ígért transzparens működés? Miért ad a zárolások évében többmilliós jutalmat az önkormányzat cége? Dr. Kriza Ákos polgármester szerdán beismerő vallomást tett, azaz elismerte, valóban igaz a premizálásról szóló hír. De korábban dr. Kriza Ákos beismerte azt is, hogy a törvényben foglaltaknak nem tett eleget, s egészen tavaly áprilisig úgy vezette a várost, hogy nem mondott le magáncégének vezetéséről. Ezen kívül beismerte dr. Zsiga Marcell is, hogy 2010 végén és 2011 elején törvénytelenül, duplán vett fel költségtérítést. Az alpolgármester ezen a héten is hallatott magáról, a 47 ezer forintról szóló, botrányosra sikeredett kijelentését azzal is tetézte, ahogyan magyarázkodni kezdett az ügyben” – mondta Földesi Norbert, aki szerint a fentiek bizonyítják, hogy a bő egy éve várost vezető Fidesz – mint fogalmazott – „menetrendszerűen okoz botrányt dilettáns és erkölcstelen viselkedésével”.

Földesi Norbert az MSZP-frakció nevében felszólította a jutalmat felvett holdingosokat, hogy fizessék vissza a pénzt, s távozzanak a cég éléről.

A politikus tájékoztatóján váratlanul megjelent Vécsi György, a Miskolc Holding igazgatóságának elnöke is. Elismerte, hogy valóban hoztak ilyen határozatot, de azt mondta, az eljárás megfelelt a társaság működési szabályzatának. Megítélése szerint „nem lenne méltányos”, ha az érintettek nem kapnának a munkájukért jutalmat. Több oldalas táblázatot is hozott, ebben foglalta össze, hogy adatai szerint a társaság mostani vezetése jóval kevesebb jutalmat osztott ki, mint az a menedzsment, amely az előző, szocialista városvezetés idején vezette a társaságot. Ennek a táblázatnak egy példányát át is nyújtotta a szocialista képviselőnek.

Vécsi György vitába szállt azzal az állítással, hogy nem hozták nyilvánosságra tételesen azt, melyik vezető mennyit keres. Szerinte ez elérhető a honlapjukon. Az ÉszakOnline szerint viszont nem: megnéztük, mi is csak azt az összesített táblázatot találtuk, azt, amire Földesi Norbert képviselő hivatkozott.

*

A miskolci városházán sem tavaly, sem idén nem voltak jutalmak. Ez egy nehéz helyzetben lévő, a szocialisták által nyakig eladósított város, nincs lehetőség arra, hogy prémiumot és jutalmat osszunk – nyilatkozta a minap.hu-nak dr. Kriza Ákos polgármester. Mint azt az önkormányzati hírportál írja, a Holdingnál történt jutalom-kifizetések ügyében a miskolci polgármester teljes körű, azonnali vizsgálatot kezdeményezett.
eszakonline.hu