Pucér francia nőket nézünk egy héten át

A Francia Intézet idén ismét megtartja az először tavaly megrendezett Frankofón Filmnapokat. A vetítéssorozat február 23-án, csütörtökön este kezdődik a népszerű Karamell rendezőnőjének, Nadine Labakinak az új filmjével. Az És most merre? (Et Maintenant on va ou ?) című keserédes film egy kis faluban játszódik, ahol keresztény és muzulmán nők együtt küzdenek azért, hogy a férfiak is békében éljenek egymással.

 

A programból különösen ajánljuk a Tiresia rendezőjének, Bertrand Bonellónak a Bordélyház (L’Apollonide) című filmjét, ami egy 20. század eleji párizsi bordélyház lengén öltözött, vagy sokszor inkább csupasz hölgyei közé kalauzol, továbbá az Adéle és a múmiák rejtélyé-ből ismert Louise Bourgoin főszereplésével készült A legszebb dolog című filmet, ami a terhesség és az anyaság nem annyira szép oldalát mutatja meg, valamint a Polisse című rendőrdrámát, ami a párizsi zsaruk kemény munkáját mutatja be.

A vetítések március 2-áig zajlanak a budapesti Uránia moziban, majd öt vidéki nagyvárosban, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szegeden és Szolnokon. A fesztiválon belül helyet kap egy Arab Tavasz-szekció is, melynek a filmjei az egyiptomi és tunéziai politikai átalakulással foglalkoznak. A filmekre 1000 Ft-ba kerülnek a jegyek, amelyek már lefoglalhatók az Uránia honlapján.