Razzia Borsodban fatolvajok ellen

Több mint félszáz  eljárást indítottak a hatóságok annak az átfogó akciónak az eredményeként, amelyet a folyó árterén garázdálkodó fatolvajok elfogása érdekében tartottak a Tisza Tokaj-környéki szakasza mentén – közölte a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője csütörtökön az MTI-vel.
Busi László elmondta: a Tiszatelek – Tiszabercel Természetvédelmi területen szerdán végrehajtott akcióban a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság tokaji őrsének állománya mellett a Hortobágyi, az Aggteleki, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei vettek részt.
A razzia célja az egy héttel korábban Szolnok megyében, a Közép-Tisza mentén szervezett ellenőrzéshez hasonlóan ezúttal is a természetvédelmi területeken, az erdőgazdálkodók tulajdonában lévő, ám egyúttal árvízvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű faállományt pusztító tolvajok elfogása volt.
Ennek jegyében a hatóságok munkatársai Ibrány, Tiszabercel, Tiszatelek, Tiszakarád települések külterületén egyaránt az erdészeti és a természetvédelmi értékek megóvására vonatkozó szabályok, továbbá a jégen tartózkodás előírásainak betartását ellenőrizték.
Tizenhét ember ellen indítottak eljárást tulajdon elleni, valamint további 18 esetben erdészeti jogsértés elkövetése miatt. Ezen kívül másik 17 személyt vontak felelősségre természetvédelmi szabálysértés elkövetése, egy embert lakcímbejelentési szabályok megsértése, kettőt pedig a jégen tartózkodás szabályainak megsértése miatt.
Utóbbi kihágás nyomán további négy személy ellen szabtak ki egyenként 20 ezer forint helyszíni bírságot, míg 4 fővel szemben kezdeményeztek eljárást kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény megalapozott gyanújával, miután az érintettek saját gyermekeiket is bevonták az említett jogsértésekbe – jelezte a kapitányságvezető.
– MTI –