A vádirat ismertetése után a vádlott és a tanúk meghallgatásával, zárt tárgyaláson kezdték meg az első tárgyalási napot a súlyos törvénysértésekkel vádolt Váradi Csaba, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korábbi dél-dunántúli régiós vezetőjének ügyében csütörtökön a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsán – közölte Vadócz Attila, a törvényszék szóvivője újságírókkal.

 

A pécsi székhelyű irodát vezető, állásából 2011 januárjában felfüggesztett rendőr alezredest folytatólagosan elkövetett jogosulatlan titkos információgyűjtéssel, hivatalos személy általi közokirat-hamisítással, tizenöt rendbeli hivatali visszaéléssel, folytatólagos elöljárói hatalommal visszaéléssel, szolgálati visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és kétrendbeli kábítószerrel visszaéléssel vádolják.

A vádpontok közül a legsúlyosabb a jogosulatlan titkos információgyűjtés, melyet a törvény 2 hónaptól 5 évig terjedő börtönnel büntet, ám ha a bíróság más vádpontokban is bűnösnek találja a vádlottat, akkor akár hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

Az NNI egykori igazgatója ellen a Kaposvári Katonai Ügyészség emelt vádat. A 2011 januárjában feljelentés alapján, minősített eljárás keretében – leggyakrabban államtitokkal kapcsolatos ügyekben rendelnek el ilyet – indított nyomozás határidejét kétszer meghosszabbították.

Az egykori régiós vezetőt 2011 júliusában hallgatták ki először. Váradi Csaba – az ügyészség akkori közleménye szerint – ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban, s szabadlábon védekezhet. A vádakról konkrétumot az ügyészség nem közölhetett, mivel az ügy iratait 30 évre, azaz 2041-ig titkosították.

A tárgyalás pénteken újabb tanúk meghallgatásával folytatódik. Az ügyben összesen 20 tanút hallgat meg a bíróság. Ítélet később várható.