Királyszentistván tiltakozása ellenére  épül a település közelében a krematórium, pedig az ügy a parlamentet is megjárta – mondta Kőszegi Ilona, a Veszprém megyei település független polgármestere az MTI megkeresésére.

 

A község vezetője felidézte: közel egy éve, amikor az építéshatóságtól megkapták az értesítést a tervezett beruházásról, harcolnak a krematórium ellen, mivel az túl közel épül a faluhoz. Az alig több mint ötszáz lakosú Királyszentistvánon aláírásgyűjtésbe is fogtak, a település felnőtt lakosainak kilencven százaléka tiltakozott aláírásával a hamvasztó megépítése ellen – folytatta a polgármester.

Elmondta: az akkori törvények szerint az önkormányzatnak nem volt lehetősége megakadályozni a beruházást. Az építési engedélyt is megfellebbezték, de azt a kormányhivatal elutasította, az első fokú építési hatóság Berhidán pedig kiadta az engedélyt, ami tavaly ősszel jogerőre emelkedett.

Kőszegi Ilona hangsúlyozta: minden törvényes fórumot megjártak tiltakozásukkal.

Elmondta, hogy politikai csatornákon keresztül az ide vonatkozó törvény módosítását is kérték, miszerint lakott területtől legalább ezer méteren belül ne lehessen ilyen építményt építeni a jövőben; az indítványt a parlament nem fogadta el.

A polgármester közlése szerint Királyszentistvánon a krematórium közel kétszáz méterre van a legelső lakott háztól és mintegy 70-100 méterre a játszótértől. Hozzátette: próbáltak testületi ülés keretében tárgyalást kezdeni a beruházóval, de ez kudarcba fulladt.