Képviselőink sem  lendítettek az újautó-piacon

A kormánytagok és képviselők  közel harmadának nincs saját autója, sőt sokan az elmúlt évben váltak meg négykerekűjüktől, esetleg nyergeltek át motorkerékpárra.

 

Az országgyűlési képviselők, kormánytagok és mindenféle közméltóságok jobbára „természetesen” cégautókban terpeszkednek, és már annak is örülünk, ha egyiküket-másikukat nem polgárpukkasztó Audiból, hanem prózaibb, ám szintén tágas és kényelmes Skoda Superbből látjuk kiszállni
Bár nyilván az adófizetők pénzéből vásárolt kormány- és kormányközeli autókban tengetik mindennapjaikat a parlamenti képviselők, de a nemrég aktualizált, 2011-es vagyonnyilatkozataikból számos érdekesség olvasható ki – saját kocsijaikról is. Bár sokuknak nincs, hiszen bevallásuk alapján a 386-ból 139-en nem tartanak gépjárművet. Érthető, jelen körülmények között nem olcsó mulatság autót birtokolni és használni – elég, ha csak az üzemanyagárakra, a baleseti adóra, az e-matricákra, a rendszámmizériára meg a várható dugódíjra gondolunk. Nézzük, melyik választott honatyánknak, -anyánknak mije van, persze csak az érdekesebbeket kiemelve, a változásra, a dicséretes és megérdemelt gyarapodásra koncentrálva.

Papcsák Ferenc eladta Lada 1200-asát, megtartotta a Chrysler 300 C-t és még néhány másik autóját, a Fiat 500-ast és a Skoda Fabiát is, illetve lett egy Vespája
Az időmilliomosok és a politikusi zsebekben örömmel turkálók nagy örömére az országgyűlés honlapjáról letölthetők a parlamenti képviselők és egyéb kormánytagok vagyonnyilatkozatai – mi csak az itt-ott megjelenő szemelvényekből rendeztük csokorba kedvenceinket, autós szemszögből. Példaképünk egyértelműen Papcsák Ferenc, aki megtartotta a 2004-ben vásárolt Skoda Fabiáját, a 2009-es szerzemény Chrysler 300 C-t és a 2010-es Fiat 500-ast, sőt, tavaly egy Vespa robogót is kapott ajándékba, viszont eladta Ladáját, és eközben vagyona 28 millió forinttal nőtt, miközben az Index.hu írása szerint csökkent a polgármesteri és képviselői fizetése, ügyvédi irodája jó tízmillióval kevesebbet hozott, mint 2010-ben, kevesebbet utaltak neki a Kisalföldi Vállakozásfejlesztési Alapítvány elnöki posztjáért, más jövedelme nincsen, 2011-ben mégis 7 millióval nőtt a vagyona, és 21 millió forinttal csökkent a banki tartozása. Bizonyára példamutatóan takarékoskodott, s igen jó áron értékesítette szovjet élményautóját, gratulálunk.

Ehhez képest a többiek kapcsán nem sok érdekesség derült ki, ha csak az nem számít annak, hogy a Kósa Lajos Mercedes Vianóra cserélte Seat Alhambráját, kollégája, Rogán Antal Audi A3-asra a régebbi Audi A3-asát, míg Schön Péter Land Rovereket gyűjt: Defendere és két Discoveryje is van. Előbbi, Debrecen első embere motorcsónakot is birtokol, negyedrészben (mondjuk övé a kormány). Orbán Viktor aktuális és Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöknek tavaly nem futotta újautó-vásárlásra, Mesterházy Attila MSZP-elnököt pedig annyira nem érdeklik a négykerekűek, hogy csak motort parkoltat a garázsában. Kettőt, Hondákat.

Pintér Sándor sem járult hozzá a magyar újautó-piac fellendítéséhez, az inkább csak néhány (részben vagy egészében, de 22) ingatlannal rendelkező belügyminiszter még 1995-ben örökölt egy Wartburgot. Kubatov Gábornak négy darab veterán Opel Kadettje van, Lázár János Audi A6 Allroad Quattrót hajt 130-cal a sztrádán. Nem új, használt, vagy kétéves is meglehet már lelakva, rozsdásan, hát ne irigyeljük érte. Bárándy Gergely Mercedes-Benz E 320-asa is öreg már, 2009-es. S mije van Budai Gyulának, na mije? A szolgálati Audit az RTL-en savazó elszámoltatási kormánybiztos egy 2007-es Seat Alteának rakja. Schmitt Pál köztársasági elnök egy 14 esztendős Harley Davidsonnal vadul, Bácskai János és Gyimesi Endre, Steiner Pál honatyák bezzeg hibridekkel, Honda Insighttal, illetve Lexus RX400h-val óvják a környezetet.

A nagy német prémiumtrió autói közül választott jótevőink leginkább a Mercedest favorizálják
2011-ben a Fidesz-KDNP képviselői vettek járművet a legnagyobb számban, az ő 34-gyükhöz viszonyítva az MSZP-sek 8 és az LMP-sek 3 tavalyi szerzeménye már-már sajnálatosan kevés. A Jobbikból 12-en jutottak új vagy használt, zömében használt kocsihoz. Vagyonnyilatkozatuk szerint a parlamenti képviselők favoritja úgy általában, pártállástól függetlenül az Opel, dobogós még a Ford és a Volkswagen. A nagy német prémiumtrióból csupán a Mercedes fért be náluk a Top10-be, az összesen 14 Merci mellett 10 Audi és csak 9 BMW várja, hogy néhanapján az ő órájába is tekerjenek pár kilométert. Sehol egy Rolls, egy Bugatti vagy egy Ariel Atom, spórolás van, munka és alázat. Egy-egy fekete limuzin hátsó üléséből.
http://www.autonavigator.hu