Miskolc után Eger a Kaláka Fesztivál állandó helyszíne, miután a szervezők hosszú távra elkötelezték magukat a hevesi megyeszékhely mellett; a rendezvény június 29. és július 1. között lesz először az egri várban.
Egészen 1980 óta júliusban és Miskolcon, a diósgyőri várban volt a Kaláka Fesztivál. Az Egerbe költözés oka, hogy a műemlékvárat rekonstrukciós munkák miatt idén bezárták.  

Nagyon sok várostól kaptunk meghívást, azért döntöttünk egy új állandó helyszín, az egri vár mellett, mert a város vezetői és a helyiek egyaránt szívesen fogadják a programot, és a fesztivál így a régióban marad – közölte Rosta Katalin, a fesztivál programigazgatója.

Ahogy Gryllus Dániel, a Kaláka Fesztivált működtető Kaláka együttes vezetője január végén a miskolci önkormányzatnak írt levelében írta, „az ilyen jellegű események hangulatához, lelkiségéhez a vár illik, emellett az átmeneti miskolci megoldások csak az elkedvetlenítő hiányérzetet adták”. A miskolci önkormányzat a múlt hétenmég azt tudatta, hogy a borsodi megyeszékhely a diósgyőri vár átépítése után visszavárja a Kaláka Fesztivált, amely most hosszú távra Egerbe költözik.

Az idén már 43 éves Kaláka együttes nemcsak névadója, hanem szellemi irányítója és házigazdája a rendezvénynek, amelyen az énekelt versek mellett hallható autentikus népzene, folk-dzsessz, folk-rock, blues, country és világzene is hallható. Rosta Katalin programigazgató kiemelte, hogy a fesztiválon hagyományosan jelentős szerepet kapnak a magyarországi kisebbségek, valamint a határokon túli magyarok muzsikái.

Az idei fesztivált június 29. és július 1. között rendezik Egerben két központi helyszínen. Az esti koncerteket a várban tartják, a Gótikus palota előtt, itt naponta négy-négy koncert lesz a legismertebb magyar zenekarok közreműködésével. A zenei eseményeket táncos folkkocsma követi. Napközben az érdeklődők a Dobó téren felállított Tinódi-színpadon láthatnak, hallhatnak kisebb koncerteket dalnokoktól, az esti koncertek fellépőitől, de táncház is várja a közönséget Eger főterén.

A fesztivál csaknem két évtizedes hagyománya a vasárnap délelőtti ökumenikus istentisztelet, amelyet idén már az egri Minorita templomban szeretnének megtartani. Rosta Katalin elmondta, hogy a rendezvény két új programja az Eger-regE Túra és az Eger-regE Sport. A túra egy játék, amelyen bárki részt vehet, aki szeretné megismerni a város történelmét, műemlékeit, kulturális és egyházi intézményeit, a sportprogramon pedig egy régi Heves megyei népi csapatjátékot, a mancsozást tanítják meg az érdeklődőknek.

Az elmúlt több, mint három évtizedben negyedmilliónál is több néző és mintegy ötezer fellépő vett részt Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválján a világ minden tájáról. Számos később ismertté vált előadó, illetve zenekar – többek között Palya Bea, Pál István „Szalonna”, a Kerekes Band – először a Kalákán lépett fel nagyközönség előtt. Sok világhírű művész, például Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a Brave Old World, a Cechomor koncertjét is hallhatta a közönség a diósgyőri várban.