Van élet a Malév után?

Pénteken 66 év után beszüntette működését a Malév, aminek következtében hirtelen sok célállomás kiesett a budapesti repülőtér kínálatából. A versenytársak gyorsan reagáltak a kínálkozó lehetőségre és kapacitásbővítésekkel, illetve új járatok ígéretével csaptak le a Malév által hagyott űrre.
Bár ennek a folyamatnak még valószínűleg nincs vége, eddig úgy tűnik, hogy főként közép-kelet-európai célállomások tűnnek el a repülőtér kínálatából, helyettük viszont számos új desztináció van kilátásban – főként a Ryanair lépésének köszönhetően, amely nagyon úgy tűnik, hogy most a magyar piac meghódítására készül. Ismertek voltak már egy ideje a Malév pénzügyi nehézségei, a versenytársakat – saját bevallásuk szerint – mégis meglepetésként érte, hogy ilyen gyorsan bekövetkezett a magyar légitársaság leállása. A Malév 66 évig szállította az utasokat, egészen múlt hét péntekig, amikor is megrendült likviditási helyzete miatt kénytelen volt beszüntetni működését.
Lecsap a konkurencia
A versenytársak gyorsan reagáltak a helyzetre és kihasználva a hirtelen támadt piaci rést, kapacitásbővítésekkel reagáltak a hírekre. A British Airways, az Air France, a KLM, a Brussels Airlines és a Norwegian Air is közölte, hogy nagyobb kapacitású gépeket állít be meglévő útvonalaira. Az Air Berlin, amely eddig a Malévval közösen üzemeltetett járatokat, február 6-tól naponta közlekedő berlini járattal tér vissza Budapestre.
A cseh Smartwings is bejelentette, hogy májusban ismét indítana budapesti járatokat, a Wizz Air pedig 66%-os kapacitásbővítéssel és egy új célállomással (Bukarest) reagált a fejleményekre. A Wizz Air jelezte, hogy az országok közötti kétoldalú egyezmények során rögzített EU-n kívüli célállomások közül többet is repülne, (amelyet eddig a Malév tett meg), elsősorban Moszkva, Kijev, Isztanbul és Tel-Aviv iránt érdeklődnek.
Ryanair 31 célállomással bővítene!
A legnagyobb meglepetést talán mégis a Ryanair okozta, amely közölte, hogy a korábban tervezett 5 helyett 31 célállomással térne vissza Budapestre, amely az ír diszkont légitársaság 51. bázisa lehetne. A Budapest Aiporttal egyelőre folynak a tárgyalások a költségekről, mindenesetre a társaság honlapján már lehet foglalni jegyeket az új járatokra.
Forrás: portfolio.hu