Újra rázendített a havazás

A hét első napján egyre nagyobb területen kezdődik változó intenzitású havazás. Reggel még csak a déli megyékben, késő délután már északnyugaton is. A friss hó mennyisége éjfélig a Dunántúl déli felén és Bács-Kiskunban elérheti a 10-20 centit, Budapest környékén és a Dunántúl északi felén 5-10 centivel gyarapszik a hótakaró vastagsága.

 

A zimankót és a havazást a Dunántúlon napközben egyre erősebb szél tetézi. Az Alpokalján délután 60, estétől 70 km/óra feletti lökések lehetnek. Zala és Somogy megyében lehet többfelé hófúvás. A reggeli -12, -20 fok után napközben is csak -7, -14 fokos csúcsértékekben reménykedhetünk. Akinek nem muszáj, az továbbra se induljon útnak!

Kedden délelőtt még mindig többfelé havazhat, napközben aztán északkelet felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Erős, viharos szél várható, ami főként a reggeli, délelőtti órákban komoly hóátfúvásokat, közlekedési nehézségeket eredményez. A hőmérséklet némileg magasabb lesz a hétfőinél. -1, -9 fok közötti maximumokra van kilátás. Északkeleten akár még 0 fok is lehet.

A hét további részében változóan felhős idő várható kevés hószállingózással, de komolyabb havazás már nem valószínű. A zord idő viszont egyelőre nem tágít, sőt, fokozatosan erősödik az éjszakai lehűlés. A hőmérséklet hajnalonként akár -25 fokig is süllyedhet, és a nappalok is nagyon hidegek maradnak. Csak -6, -11 fokos maximumok lehetnek.

Járhatatlan utak Borsodban

Hóátfúvás miatt még négy alsóbb rendű út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Továbbra sem lehet közlekedni a Gesztely-Újharangod, az Abaújkér-Aranyospuszta, a Pere-Abaújszántó és a Vilmány-Fony közötti úton. Számos út csak egy nyomsávon, nehezen járható a megyében, ugyanakkor minden település megközelítethető – tájékoztatott a közútkezelő társaság megyei ügyelete.