Többen lesznek, akiknek nem kínálunk évados szerződést, de egy-két szerepre visszahívunk

A közgyűlés előtt két  szavazáson is Koltay Gábort támogatták. A szakmai bizottság, s a miskolci nemzeti társulata is mellette voksolt. Mit gondol utólag ezekről a javaslatokról?

 

– Koltay Gábor nagyon okosan és taktikusan azt mondta, ő így hagyna mindent, ahogy van. Én pedig azt írtam a pályázatomban, hogy változtatnék. Konkrétan meg is mondtam, hogy miben. Úgy érzem, a színház dolgozóinak választása nem kettőnk művészi programja közötti döntés volt, hanem egészen másfajta szempontok vezették. Tudtam, hogy az ismeretlent, az újat kevesebben fogják támogatni. A mai környezetben mindenki félti az állását, így a változtatás szándéka kevésbé rokonszenves. Még akkor is, ha lelke mélyén nagyon sok ember egyetértett vele. Én a hatvan szavazatot nagyon erős támogatásnak éreztem. Egy új gondolat mellé szegődött ennyi ember. Húsz-harminc szavazatra számítottam előtte. A társulat művészeinek egy része már kezdi magáénak érezni a pályázatomban megfogalmazott izgalmasabb, sokszínűbb programot, kíváncsiságot és a közös munka vágyát érzem a velük való beszélgetésben. Legalább 10 előadást láttam ebben az évadban. Pontosan tudom, miről beszélek, mikor a változtatást említem.

– Az ön által képviselt változás elsősorban a társulat tagjait érinti. Ugyan június 1-től veszi át Halasi Imrétől a vezetői posztot. Arról azonban, hogy ki marad, és ki megy, márciusban dönteni kell. Milyen gondolatok vezetik majd a szerződtetések alkalmával?

– Színházi szempontból ez viszonylag tiszta kérdés – mindenkit megnézek, a színház jövendő rendezői is rendszeresen látogatják az előadásokat, gondolkoznak a színészekben. Közben formálódik a repertoár, a jövő évi műsorterv. Akinek nem tudunk a tehetségéhez, vagy eddigi pályához méltó szerepet kínálni, annak idejében szólunk, hogy próbálkozzon más színháznál elhelyezkedni. Többen lesznek, akiknek nem kínálunk évados szerződést, de egy-két szerepre visszahívunk-írja minap.hu