Ma tízmilliárd forintot fűtünk el

Magyarország várható  földgázfogyasztása hétfőn 75 millió köbméter lesz, ami a legmagasabbak közé tartozik ebben a fűtési szezonban, közölte az FGSZ Földgázszállító. Zsuga János, a társaság vezérigazgatója közleményben hangsúlyozta: hétfőre Magyarország ellátása gázipari szempontból biztosított.

 

Az FGSZ hétfői közleménye szerint keleti és nyugati irányból valamennyi importforrás beszállítását visszaigazolták. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe.

A hétvége mindkét napján 70 millió köbméter földgáz fogyott az országban. Az import földgázmennyiség zavartalanul érkezett Magyarországra. Műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt.

Az FGSZ, mint rendszerirányítói engedélyes, folyamatos kapcsolatban áll az import betáplálási pontokkal, a hazai termelési pontokkal, a földalatti gáztárolókkal, valamint a hazai gázpiaci szereplőkkel – közölte a cég.

Egy köbméter földgáz ára, attól függően, hogy ki a felhasználó és a forgalmazó, 130 és 180 forint között változik. Ez azt jelenti, hogy ma – a legalacsonyabb, 130 forintos árral kalkulálva is – nagyjából tízmilliárd forintot fogunk elfűteni.

Mint ismeretes, múlt héten több európai országban is jelezték, hogy a vártnál kevesebb orosz földgáz érkezett: Ausztria és Szlovákia 30 százalékkal kapott kevesebbet, a Bulgáriába, illetve az országon át Görögországba, Törökországba és Macedóniába szállított földgáz mennyiségének csökkenése pedig a 30 százalékot is meghaladta.

Emellett Lengyelországban is volt átmeneti visszaesés, bár a Gazprom még múlt héten szerdán közölte, hogy folyamatosan teljesíti kötelezettségeit európai partnerei felé annak ellenére, hogy a hideg időjárás miatt az oroszországi gázfogyasztás megnövekedett.