Tavaly szeptember óta elérhető  a MÁV-START egyes InterCity járatain az ingyenesen használható internet. A társaság a kísérleti projektet sikeresnek tartja, a felmérések szerint a 3. generációs kocsikba telepített wifit egyre többen veszik igénybe.

 

A cég méréseiből kiderül: a felhasználók által utazás közben forgalmazott adatmennyiség folyamatosan nő, az első négy hónapban több mint 510 GB volt az adatforgalom. Volt olyan időszak, amikor egyszerre 240-en csatlakoztak a Magyar Telekom által biztosított vasúti ingyenwifire, míg naponta átlagosan 150-en interneteztek. A netező utasok háromnegyede laptoppal, netbookkal, a fennmaradó hányad okostelefonnal használja a kapcsolatot – írja az itcafe.hu.

A szolgáltatás szeptember óta tíz InterCity kocsiban használható, ezek Budapest Keleti pályaudvar, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Budapest Nyugati pályaudvar viszonylatában közlekednek – a vagonokban az ülőhelyek mellett 230 voltos csatlakozó is található. A mobilinternetes hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps – közölte a cég.

A MÁV novemberi kérdőíves felmérése alapján van igény a wifire a vonatokon, a szolgáltatást használók 44 százalékának nincs mobilinternet-hozzáférése, és az utasok más járatokon is szívesen látnának vezeték nélküli internetet. A vasúttársaság ezért további InterCity járatokon is tervezi a hozzáférés bevezetését és az ülések melletti konnektorok kiépítését. Hogy ez mely IC-ket érinti, arról nincs további információ.