Javarészt környékbeli roma családok telepedtek a lakótelepre. Valóságlecke az Avasról

Sokan gúnyolódva  fogadták, hogy Gyurcsány Ferenc három napra a miskolci Avas lakótelep egyik panellakásába költözött. Hallhattunk-olvashattunk „csapnivaló színészi teljesítményről”, sőt „pojácaságról”. A jobboldal legszebb ellenzéki idejének csontig csupaszított kommunikációja is felcsillant egy pillanatra: az egyik miskolci fideszes képviselő a városból való távozásra szólította fel a volt kormányfőt.  

 

A kritikusoknak nincs igazuk. Noha a tudósításokban nem volt nehéz felfedezni a legendás, khm, kameraérzékenységet, a rövid avasi fészekrakás más szempontból volt érdekes. És nem arra a kihívásra gondolok, amikor Gyurcsány Ferencnek a vendéglátó Marincsákék Tyson nevű kutyusának kakiltatását kellett megoldania.

A látogatás legkomolyabb hozadéka, hogy a doktrína találkozott a valósággal – és kiütéses vereséget szenvedett. Idézzük fel, miként összegezte Facebook-oldalán látogatását Gyurcsány Ferenc. „A legfogósabb kérdés persze az, hogy miként lehet feloldani az egyes társasházakban feloldhatatlanná merevedett és eközben tragikussá nőtt együttélési konfliktusokat. […] Bennünk megerősödött az a vélemény, hogy új, talán bizonyos tabukat is sértő jogi szabályozásra van szükség.”

Egy sajtótájékoztatón ki is fejtette, mire gondol: „Ha huzamosabb ideig, ismétlődő módon, jelentős mértékben megzavarja valaki a közösség életét, akkor legyen rá lehetőség, hogy törvényes módon kivásárolják a lakásából.”

A politikus tehát körülírta a – miniszterelnökségének egyik eredményeként emlegetett – Fészekrakó programot. Tudnivaló, hogy az otthonteremtési támogatással visszaélve antiszociális, javarészt környékbeli roma családok telepedtek a lakótelepre – erre utalt a míves „együttélési konfliktus” fordulat.

Érteni vélem a kódolást, úgyhogy a bejelentés után elkezdtem sajnálni a mára kimúlt SZDSZ-ből a Demokratikus Koalícióba átzsilipelt toleranciabajnokokat. Lehet, hogy egyszer még a „bizonyos tabukat” fölrúgó, „lakáskivásárlós” gyurcsányista jogi szabályozás ellen kell tiltakozniuk a haladó világ antifasiszta közvéleményénél?

C-PRESS – Heti Válasz