„A Kormány a légitársaság jelenlegi kiélezett helyzetében minden szükséges feltételt biztosítani kíván ahhoz, hogy egy esetleges leálláskor elsődleges feladatként az úton lévő utasok célba juttatását elősegíthesse. Az intézkedésről a legrosszabb forgatókönyvre való felkészülés jegyében, a szükségessé váló segítség mielőbbi hozzáférhetősége érdekében született döntés” – írja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye annak a kormányrendeletnek a kapcsán, melyet szokatlan módon ma este hat órától hatályba is léptettek.

 

A rendelet szerint a Budapesten vagy külföldön rekedő Malév-utasok kártalanítására kétmilliárd forintot különít el a kormány: az összeg azoknak az utazását hivatott segíteni, akik a jegyüket a leállás napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három napban érvényes. A szükséges átfoglalásokról a leállás ellenére a Malév foglalkozna a rendelet szerint.

A kormányrendelet szerint számíthatnak kártalanításra azok az utasok is, akik a Malév menetrend szerinti járatának leállása napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak, és a visszafelé útra 2012. február 29-ig érvényes Malév-járatra szóló menetjeggyel rendelkeznek. A kártalanítási igényeket március 31-ig lehet benyújtani. A kormányzati segítség ezek szerint csak a közvetlenül bajba került utasokra terjed ki, a légitársaság leállása esetén a későbbi időpontra, mondjuk nyárra megvett jegyeket az utasoknak alighanem egyénileg kell majd megpróbálniuk visszaváltani.

Nem a rendelet az első jele annak, hogy most már lényegében kormányzati szinten is csak az kérdéses, mikor áll le a Malév, a leállás ténye nem, és úgy tűnik, órákban mérhető a hátralévő idő. Ugyancsak szokatlan időpontmegjelöléssel, hétfő reggel hét órakor lépett hatályba az a kormányrendelet, ami stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalatnak minősítette. A csődtörvény tavalyi módosítása értelmében ez azt jelenti, hogy csődvédelem alá vonták a céget – a hitelezők nem kezdeményezhetnek ellene csődeljárást –, illetve biztosítják, hogy egy majdani csőd- vagy felszámolási eljárásban a vagyongondnok vagy felszámolója állami cég legyen. index.hu