Kedden engedik ki a Wiszkist, de a pontos időpont még titok

Mivel példás magatartású fogvatartott, elengedhetik szabadságvesztése utolsó 4 és fél évét. A Viszkis 4 év alatt több mint 140 millió forintot rabolt. Ambrus Attilára 1999-ben 17 évet mértek. Azóta ül, de már diplomája is van.

 

A „Viszkis” rabló bankrablásért kapott 17 éves fegyházbüntetéséből tizenkettőt letöltött, és decemberben döntött egy bíró a büntetése félbeszakításáról. 4 év alatt 30 bankot, postát és takarékszövetkezetet rabolt ki, több mint 140 millió forintot zsákmányolt. 

„Erre sajnos nem vagyok büszke. Tehát azt tudomásul kell venni, hogy én itt raboltam” – mondta Ambrus Attila. A viszkis a lopott pénzt egyből felélte, utazott és mulatott. Tavaly márciusban úgy nyilatkozott, hogy megbánta, amit tett.

„Nem azt mondom, hogy rólam mintáznák meg a Terézanyát, nem erről van szó, de nem mennék bele egy ilyen dologba, mert ennek elég csúfos a végkifejlete, főleg ha az ember ilyen iparszerűen jár rabolni” – nyilatkozta Ambrus Attila.

Ambrus Attilát először a román határnál fogták el, egy jégkorongos csapattársa buktatta le. A börtönből azonban – mint egy akciófilmben – megszökött, több emelet magasból mászott le. „Mindig a pillanatnak éltem. És mindig az aktuális dolgokkal foglalkozni, megszökni pénzt szerezni és koccolni” – mondta Ambrus Attila.

3 hónappal a szökés után főzés közben ütöttek rajta a kommandósok – éppen paprikás krumplit készített. A Viszkis 13 éve van a sátoraljaújhelyi börtönben, majdnem megnősült, lediplomázott, és új hobbit is talált. Tavaly azt mondta, ha kiengedik, már tudja mihez fog kezdeni.

Ambrus Attila kedvezményes szabadulása szinte borítékolható volt, hiszen problémamentes rab volt, minden idejét a börtön műhelyében töltötte. A börtönben leérettségizett, kerámiakészítéssel és nyelvtanulással foglalkozik. A Dunaújvárosi Főiskolán kommunikáció szakán 2009-ben diplomát szerzett. Julian Rubinstein könyvet írt róla A viszkis rabló balladája címen, filmet is készített róla, amit az Investigation Discovery tévé Szökésben című sorozatában 2010 tavaszán adott le.

– Reggel fél nyolctól este ötig dolgozom az alkotói helységben, éppen csak ebédszünetet tartok – mesélte korábban a TV2 Aktívjának az egykori sorozatrabló, aki azzal híresült el, hogy minden bankrablás előtt felhörpintett egy pohár whiskyt egy közeli kocsmában.

Ambrus Attila tehetséges keramikus, s reménye szerint sikeres lehet majd a szabad életben. Ambrusnál egyébként nem okozott személyiségtorzulást az elmúlt 12 év, azonban személyiségváltozást igen, állítja a kriminálpszichológus dr. Facsarné Werner Mária.

– Sokat segített neki, hogy elfoglalta magát a börtönben, emellett élsportoló volt, szabályokhoz szokott. A problémát az okozza majd, hogy újra kell tanulnia mindent, a párkapcsolatot, a pénzzel való bánásmódot – vélekedett a szakember, aki szerint a Viszkis túlságosan szabálytartó lesz szabadulása után, hiszen szándékos bűncselekmény elkövetése esetén le kell ülnie a büntetéséből felfüggesztett öt évet is.