Orbán feladta a pénzügyi szabadságot

Orbán feladta  a pénzügyi szabadságot, és kész engedni az Európai Uniónak a vitatott belpolitikai ügyekben – írta meg az Economist volt kommunista közép- és kelet-európia országokkal foglalkozó szerkesztőségi blogja.

 

Mint ahogy azt egy nappal korábban a Wall Street Journal megírta, az Economist szintén kiemeli, hogy a magyar kormánynak nem igazán volt már választása, mint engedni az Európai Uniónak, ha hitelt szeretne felvenni az IMF-től.

Orbánnak együtt kell működnie az EU-val, és meg kell változtatnia a vitatott törvényeket, hogy az Unió visszavonja az országgal szembeni kötelezettségszegési eljárást. Mivel pártja kétharmados többséget élvez a parlamentben, így semmilyen korlátja nem lesz az intézkedésnek – írja a blog.

Azt is említik, hogy Orbán visszakozásának hatására az euróárfolyam hónapok óta először 300 forint alá süllyedt.

A blogban arról is írtak, hogy múlt hétvégén százezres tömeg áltt ki a kormány mellett (a Belügyminisztérium szerint 400 ezren), ami a legnagyobb civil tömegtüntetés volt a rendszerváltás óta, így Orbán továbbra is élvezheti egy széles réteg támogatását.

Ezzel azonban még nincsenek rendezve a dolgok, ugyanis az IMF a hitelnyújtásért cserébe még a jelenlegi egykulcsos adó átalakítását is kérheti – olvasható az írásban.

A bejegyzés a Klubrádió ügyére is kitért, amiről megjegyezte, hogy bár az IMF-fel való megállapodást érdemben nem befolyásolja, mégis rossz fényt vethet a magyar kormányra-írja az index.hu