Péntek délután fél ötkor busz méretű kisbolygó robogott el a Föld mellett. A most felfedezett, 2012 BX34 katalógusjelű aszteroida mindössze 59 ezer kilométerre halad el bolygónk mellett, ez a Föld és a Hold közötti 386 ezer kilométeres távolság 17 százaléka – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

 

Az űrszikla szélessége 11 méter, tehát nem jelent veszélyt a Földre. „A Föld légköre végezne vele, ha idemerészkedne” – hangsúlyozta közleményben a NASA bolygókutató részlegéhez, a Jet Propulsion Laboratory-hoz tartozó aszteroidafigyelő szolgálat.

 

A NASA kutatói folyamatosan vizsgálják az égboltot: olyan aszteroidákat keresnek, amelyek veszélyt jelenthetnek a Földre. A szakértők véleménye szerint 140 méter átmérőjű aszteroidák is végezhetnek kiterjedt pusztítást becsapódási helyük környékén, globális méretű katasztrófához viszont ennél sokkal nagyobb méretű kisbolygók kellenek.

Tavaly szeptemberben jelentette be a NASA, hogy feltérképezte a Föld közelében keringő nagy aszteroidáknak körülbelül a 90 százalékát. A kutatók 980-ra becsülik a hegynyi méretű vagy nagyobb Föld-közeli kisbolygók számát, közülük 911-et már bemértek. A tudósok közül sokan úgy vélik, hogy a nagyméretű aszteroidák katalogizálása, megfigyelése kulcsfontosságú a földi civilizáció túlélése szempontjából.