A „Nagykinizs-Felsődobszai” árvízvédelmi öblözet három településének árvízi veszélyeztetettsége szűnik meg az Európai Unió támogatásával és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megvalósult árvízvédelmi fejlesztésekkel. A fejlesztésekkel érintett Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa települések a Hernád-folyó mentén nyílt ártéri települések, árvízi veszélyeztetettségük mértéke magas. Az utóbbi évtizedben az árvizek két évenkénti gyakorisággal és egyre magasabb vízállás mellett – 2004, 2006, 2008, 2010 – sújtották a településeket.

 

A településeken a fejlesztéseket megelőzően nem volt kiépített védvonal, a gyorsan érkező árvizek ellen gyakorlatilag nem lehetett sikeresen védekezni.
Már a 2004. évi rendkívülinek mondható árvízi események ráirányították a figyelmet az öblözet súlyosan veszélyeztetett településeire. Kormányzati támogatással elkészült a települések belterületét védő árvízvédelmi művek engedélyezési terve, de akkor a megvalósítás további anyagi fedezet hiánya és a rendkívül nagyszámú magántulajdonosi érintettség miatt elmaradt. Végül 2008-ban a KEOP-2.1.2. Önkormányzati árvízvédelmi fejlesztések című kétfordulós pályázati konstrukcióval megnyílt a lehetőség a fejlesztések megvalósítására. Az önkormányzatok először a projektek előkészítésére pályáztak sikerrel. Az előkészítési feladatokra 2008 júliusában kötötték meg a támogatási szerződéseket és 2010 júniusában zárták az első fordulós projekteket. A települések 57,2 millió Ft előkészítési támogatásban részesültek, 85%-os támogatási mérték mellett.
2009. IV. negyedévben a települések sikerrel pályáztak a 2. fordulóban is, már az árvízvédelmi fejlesztések megvalósítására. Hernádkércs és Nagykinizs községek közösen, társulási formában pályáztak, mivel közös községhatárral rendelkeznek és településenként önálló védművek nem építhetők ki. A második fordulós támogatási szerződések 2010 márciusában léptek hatályba.
A projektek elsődleges célja, hogy Szentistvánbaksa, Hernádkércs és Nagykinizs községek, mint nyílt ártéri települések belterületét jogszabályban meghatározott méretekkel és magassági biztonsággal kiépített árvízvédelmi mű védje.
A területek feletti rendelkezési jogosultságok megszerzését és a lefolytatott beszerzési/közbeszerzési eljárásokat követően 2011. június 28-án a projektek az egyik legfontosabb mérföldkőhöz érkeztek: megkötötték a kivitelezői szerződéseket, majd 2011. július 6-án megtörtént a munkaterületek átadása.
A kivitelezést Hernádkércsen a „KÖTIVIÉP”B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. (5000 Szolnok, Gáz u. 1.), valamint a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. (6060 Tiszakécske, Béke u. 150.) társaságok alkotta konzorcium, Szentistvánbaksán és Nagykinizsen a DIAMIT Építő, Ipari, Szolgáltató és Befektetési Zrt. (3744 Múcsony, Szeles akna 1.) végezte.
A védművek a tervekben és a vízjogi létesítési engedélyekben rögzített műszaki tartalommal, a hatályos műszaki előírások betartásával, a Támogatási Szerződésekben meghatározott költségkereteken belül valósultak meg. A kivitelezési munkák mindhárom településen a vállalkozói szerződésekben vállalt befejezési határidőre 2011. november 30-án befejeződtek. A sikeres műszaki átadás–átvételi eljárás lefolytatásával Szentistvánbaksa Község Önkormányzata és Hernádkércs és Nagykinizs Községek Árvízvédelmi Beruházást Lebonyolító Önkormányzati Társulása a megépült létesítményeket üzemeltetésre átvették.
A projektek eredményeként Szentistvánbaksán 990 m földtöltés és 368 m árvízvédelmi vasbeton támfal, Hernádkércsen 1880 m földtöltés, Nagykinizsen 1791 m földtöltés és 191 m árvízvédelmi vasbeton támfal épült. Mindhárom településen a mentett oldali csapadékvizek elvezetésére föld- és burkolt árkok, valamint a Hernád-folyóba történő csapadékvizek visszajuttatására és az árvízvédelmi védekezés megkönnyítésére árvízvédelmi zsilipek létesültek, a gáttestek és a folyó megközelíthetőségének biztosítására pedig átjáró rámpák csatlakoznak a védművekhez.
Az 5,2 kilométer árvízvédelmi védvonal kiépítéséhez 150 ezer köbméter föld, 800 tonna beton és mintegy 120 tonna vasanyag került beépítésre. A kivitelezők a munkálatokhoz és a vagyonvédelemhez 15 fő helyi közmunkást is alkalmaztak.

A KEOP-2.1.2/2f/09-2009-0001 és KEOP-2.1.2/2F/09-2009-0002 azonosító számú projektek 100% támogatási mértékkel, 1,5 milliárd Ft támogatási összegből valósultak meg.
A megvalósuló fejlesztések eredményeként a három településen élő, közel 1000 fő élet- és vagyonbiztonsága garantálható az évről évre visszatérő árvizek ellen.
A fejlesztések eredményeként létrejövő árvízvédelmi létesítmények által védendő vagyonérték 5,8 milliárd Ft.

A projektek ünnepélyes, sajtónyilvános zárórendezvényére 2012. január 26-án 11.00 órai kezdettel kerül sor.
Helye: Szentistvánbaksa, Faluház, Petőfi út 44.

A projektek elősegítik a települések és a térség további fejlődését, a meglévő értékek védelmét, jelentős mértékben hozzájárulnak a környezet védelméhez. A megvalósulás jelentős mérföldkő mind a települések fejlődése, mind a lakosság biztonsága tekintetében.

borsodtender@gmail.com