Horváth Ali azt ígérte, hogy soha, de most ismét próbálkozna

Horváth Aladár visszatért,  és nemcsak fizikai valójában (vendégkutatóként fél évet töltött az Egyesült Államokban), hanem átvitt értelemben is – a magyar közéletbe.

 

Korábban megszüntette a Roma Polgárjogi Alapítványt, amelynek alapítója és sok éven át vezetője volt, miután pedig a 2010-es parlamenti választásokon „megrázó vereséget” szenvedett az edelényi körzetben, bejelentette visszavonulását.

Még tavaly decemberben is meglehetősen szkeptikusan beszélt arról, milyen kilátásai vannak a civil érdekérvényesítésnek Magyarországon. Az emberi jogok világnapja alkalmából tartott torontói előadásában kijelentette: „a polgárjogi mozgalom ellen, amely erőszakmentes módszerekkel igyekszik változtatni a káros, kirekesztő folyamatokon, negatív kampány folyik, nincsenek befolyásos szövetségesei a politikai és gazdasági elitben, így gyakorlatilag kifogyott az eszközökből”.

Most viszont újra ringbe száll. Elnökletével megalakult a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért egyesület. „Nincs más választás, mint újra elkezdeni az önszerveződést” – indokolta kérdésünkre Horváth Aladár, miért folytatja mégis.

A polgárjogi mozgalom sajtórendezvényén Szőke Sándor alelnök kifejtette, hogy Magyarországon a hatalom kimondatlanul is szükségállapotot hirdetett ki, miközben a kommunizmus történetéből ismert permanens forradalom zajlik. „Nem tudhatjuk, mi következik, de kötelességünk felkészülni a legrosszabbra” – hangsúlyozta.