Szűcs Erika házában is laknak. Mátyás király álruhában az avasi lakótelepen

Fogalmuk sincs a politikusoknak  arról, hogyan élnek az emberek Miskolcon, az Avas lakótelepen – írta az egyik ottani panellakás tulajdonosa Gyurcsány Ferencnek. A család azt javasolta a volt miniszterelnöknek, költözzön hozzájuk néhány napra, hogy megtudja, mit is jelent ez. Végül a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Vadai Ágnessel, Molnár Csabával és Varjú Lászlóval beköltözött egy-egy családhoz a lakótelepre.

 

 

Ez nem amolyan „Mátyás király álruhában” látogatás – mondta lapunknak az egyik iskolából a közösségi ház felé tartva telefonon Molnár Csaba. A DK alelnöke szerint a Kossuth térről inkább csak a különböző adatok látszanak, no meg a tudósításokból tájékozódnak a politikusok. Az Avason azonban kiderül, mi van a számok, a tudósítások mögött. Miskolc belvárosa gyönyörű, ám a lakótelepen szegénység van, együttélési gondok, amit Molnár szerint csak ott lakva lehet igazán megérteni.

A volt kancelláriaminiszter elmondta, hogy az Avason nem fordulnak el tőlük az emberek, sőt. Esénként egymásnak adják a kilincset a környékbeliek, különösen ott, ahol a volt kormányfő vendégeskedik. Órára beosztották a helyiek, melyikük hova látogasson, az utcán szinte minden lépésnél megállítják őket. Hétfőn este a hokimeccs után kocsmázni hívták a politikusokat, tegnap reggel pedig a helyi dzsúdó iskola tanulóival futottak. A DK többi parlamenti képviselői is elment három napra Miskolcra, ők Szűcs Erika korábbi munkaügyi miniszter házában laknak.

Molnár Csaba szerint nem tagtoborzó úton vesznek részt, nincs pártrendezvény, leginkább azért mentek Miskolcra, hogy a most készülő programhoz muníciót gyűjtsenek. De arról is képet kaphatnak, hogyan keserítik meg életvitelükkel és fizetésképtelenségükkel a lakótelepiek mindennapjait azok, akik a Fészekrakó program keretében, még a Gyurcsány-kormány idején költöztek ide. A volt kormányfő tegnap a Kossuth Rádió Krónikában azt mondta, az avasi gondokat valószínűleg csak helyben nem lehet kezelni, ezért a DK valamilyen kezdeményezéssel áll majd elő.

F.Á. / Népszava