Amputálni kellett egy Debrecenben szolgáló katona fél karját, miután szerdán, gyakorlatozás közben, felrobbant a kezében tartott kézigránát – közölte a TV2 Tények című hírműsora.

 

Az MTI érdeklődésére Markovics Zita kommunikációs tiszt elmondta, hogy a baleset a debreceni 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövész zászlóaljának kézigránát-dobó gyakorlatán, a hajdúhadházi Vay Ádám kiképző bázison történt.

A felrobbant gránát roncsolta a fiatal katona jobb kézfejét és alkarjának felét, amelyet amputálni kellett. A katona állapotát a helyszínen a katonaorvos stabilizálta, majd mentővel a debreceni Kenézy kórház traumatológiájára szállították, ahol elvégezték a műtétet.

A kommunikációs tiszt közlése szerint a balesetet szenvedett fiatalember nyolc éve szolgál hivatásos katonaként, megbízható, jó szakember, többször kapott már elismerést.

A sérült katonát kórházban ápolják, állapota kielégítő, a honvédség minden segítséget megad ahhoz, hogy a katona és családja mielőbb feldolgozza a történteket – mondta Markovics Zita, hozzátéve: a baleset pontos körülményeit vizsgálat fogja tisztázni.