Környezetbarát fűtést kap  a PannErgy által létesített geotermikus hőt szolgáltató rendszeréből 2012. év harmadik negyedévére a miskolci Avas lakótelep. A PannErgy a 95-105 Celsius fok körüli vizet a Mályi-Kistokaj-Miskolc-ot összekötő vezetékrendszeren keresztül juttatja el a MIHŐ átadási pontjához. A vezetékeken visszaáramló alacsonyabb hőmérsékletű víz hőenergiájának egyéb felhasználása érdekében a PannErgy vezetése az

 

elmúlt hónapokban előremutató tárgyalásokat folytatott.
A PannErgy vezetése munkahelyteremtő, és a geotermikus energia egyéb célú felhasználási lehetőségeiről tárgyalt Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának vezetőivel, a GeoWendung Zrt-vel és a Pannon Kistérség Klaszterrel. A tárgyalások során a felek megállapodtak abban, hogy 2013-ban olyan üvegház rendszerek telepítésére kerülhet sor, amelyek nagyságrendileg 350-400.000 GJ másodlagos hőenergiát használhatnak fel.
A megállapodás során rögzítésre került, hogy Miskolcon a geotermikus hálózat engedélyes nyomvonala rendelkezésre áll, így amennyiben az érintett települések és Miskolc összehangolják mezőgazdasági hasznosítási koncepcióikat – a megújuló energián keresztül segítséget kaphatnak korszerű agrárprogramjaik sikerességéhez.
Megállapításra került az is, hogy a visszatérő ágból nyerhető hőszolgáltatásnak az egész éves kiegyenlített, és tervezhető fogyasztás érdekében – télen fűtés, nyáron hűtés elv alapján – egész évben folyamatosnak kell lennie.
A Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerűsítéséhez jelentős támogatás nyújt, amely a PannErgy által szolgáltatott olcsó, és környezetbarát geotermikus energia adta lehetőségeken keresztül vállalkozásösztönző szerepet is kaphat a térségben.
A korábbi megállapodások szerint a PannErgy által kitermelt magas hőfokú víz hőenergiájának egyéb, illetve Miskolc közigazgatási határain kívüli felhasználására a GeoWendung Zrt-vel kötött együttműködési megállapodást.
„ A Miskolc Holding Zrt. és tagvállalata, a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató részéről nagyon fontos, hogy olyan projektekben vegyünk részt, amelyek a városlakók érdekeit szolgálják, ezzel együtt pedig munkahelyeket is teremtenek. Ez a projekt a geotermikus energiát felhasználva olcsóbbá és „zöldebbé” teszi a város jövőbeni távhőellátását, mérsékelve a város gázfüggőségét is. Jelen állás szerint a másodlagos hőenergia hasznosításával további munkahelyteremtő beruházások valósíthatók meg, ami tovább növeli a fejlesztés értékét” – mondta el Vécsi György a Miskolc Holding Igazgatótanácsának elnöke.
„Társaságunk az elmúlt évek előkészítő munkái után, a Miskolc térségében érintett települések összefogásával, és klaszterszintű együttműködésének koordinálásával segíti elő a geotermikus energia minél szélesebb körű felhasználását. Reményeink szerint a másodlagos hőenergia hasznosítása számos további fejlesztésnek lehet elindítója. Az üvegházak – vállalkozásösztönző szerepük mellett – komoly változást hozhatnak a térség mezőgazdaságában és a kapcsolódó ágazatokban egyaránt. A Geo-Nord Geotermikus Távhő Klaszter munkacsoportjai a helyi elképzelések összehangolásával kívánják támogatni a közös munkát, melyhez teljes körű
szakmai segítséget kapunk a PannErgy szakembereitől” – mondta el Garamvölgyi Attila a GeoWendung Zrt. projektigazgatója.
„Az elmúlt hónapokban megvizsgáltuk, hogy a fűtési szolgáltatáson túl, milyen egyéb lehetőségek adottak a geotermia kihasználására. Több tárgyalást is folytattunk a MIHŐ, a Miskolc Holding, valamint Miskolc vonzáskörzetében található települések vezetőivel, a Miskolc gazdasági vérkeringésébe, meglévő infrastruktúrájába beilleszthető üvegház komplexum megvalósításáról. Gyümölcsöző együttműködési lehetőségeket látunk a térségben kiépíthető mezőgazdasági célú üvegházak tekintetében, amelyre 2013. első félévében sor is kerülhet. A geotermikus hő másodlagos felhasználására kötött együttműködési szerződés aláírásával, illetve a felhasználható Vidékfejlesztési Minisztérium kertészet korszerűsítési támogatásával a térség mezőgazdasági tevékenységét tovább erősíthetjük, és egyúttal új munkahelyek létesítésére is lehetőség nyílik” – mondta el Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.
tozsdeforum.hu