Két év börtönbüntetést  szabott ki hétfőn jogerősen a tiszalúci kihelyezett tárgyalásán a Debreceni Ítélőtábla arra a férfira, aki a településen lévő házának kerítésébe 2009 szeptemberében áramot vezetett, hogy a szomszéd gyerekek ne másszanak át a telkére.

Az akkor 60 éves vádlottat zavarta, hogy szomszédja rokonainak gyerekei rendszeresen bemásztak az udvarára, felmásztak a kerítés melletti disznóól tetejére, az ól tetejéről leszedték a cserepeket, és az udvarra dobálták.
A vádlott ezt megakadályozandó áramot vezetett a drótkerítésbe, erről értesítette szomszédját, és figyelemfelkeltés céljából egy izzót is felszerelt a feszültség alatt álló kerítésre. 2009 szeptemberében a két hétéves gyermek át akart mászni a kerítésen, de amikor megfogták a kerítést, áramütés érte őket, a kezükön égési sérüléseket szenvedtek. A bíróság elvetette a jogos védelmi helyzet fennállásának lehetőségét, hiszen a vádlott nem bűncselekmény megelőzése miatt vezetett áramot a kerítésbe, hanem a gyerekek csínytevésének megakadályozására.
A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte többek közt a vádlott büntetlen előéletét, beismerő vallomását, súlyosan megromlott egészségi állapotát, enyhe fokú szellemi leépültségét és a sértettek megbocsátó nyilatkozatát.
A bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a nagy számú és nyomatékos enyhítő körülményre tekintettel a vádlott esetében alkalmazható enyhítő rendelkezés, valamint, mivel a cselekmény kísérleti szakban maradt, a bíróság alkalmazhatónak találta a kétszeres enyhítés lehetőségét, és ennek megfelelően szabott ki büntetést. A vádlott büntetése felének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.
Tavaly márciusban a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítélettel megrovásban részesített egy kesznyéteni férfit, aki szintén áramot vezetett a kerítésébe. A vádlott 2008 júniusában – azért, hogy megvédje veteményét a tolvajoktól – a portáján belüli területet körbekerítette, a kerítésbe áramot vezetett, ami az év június 30-án éjszaka egy ember halálát okozta, két másik behatoló pedig súlyos sérüléseket szenvedett.