Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság OKF) közlése szerint jelenleg az űrügynökségek nem tudják teljes bizonyossággal kizárni, hogy a darabokra széteső Phobos műhold egyes részei Magyarország területén csapódnak be.

 

A katasztrófavédelem vasárnap kora este közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda a legfrissebb előrejelzések szerint egy Brazíliát és Közép-Európát átszelő pályán haladva érkezik a Földre, és addig már csak egyszer kerüli meg a Földet. A katasztrófavédelem a magyar rendőrséggel és a Magyar Honvédséggel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és felkészültek az esetleges beavatkozásokra – közölte az OKF.

Magyarországon a Letenye – Balaton – Ercsi – Jászberény – Nyíregyháza vonaltól délre, minden további óvintézkedés érdekében, közleményt fog kiadni az OKF. A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy amennyiben bárki becsapódásról szerez tudomást, hívja a 105-ös segélyhívót. Minden esetben közöljék, hogy történt-e személyi sérülés.

Az űrszonda lezuhanó darabjait ne fogják meg, azzal semmilyen módon ne érintkezzenek. Közben az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) azt közölte, hogy a legfrissebb számítások szerint a meghibásodott Phobos-Grunt űrszonda az Atlanti-óceánba zuhan, és magyar idő szerint 18 óra 50 perc és 19 óra 34 perc közé várják az orosz űrszonda becsapódását. (MTI)