Az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) szerint a meghibásodott Fobosz (Phobos)-Grunt orosz űrszonda darabjai a Csendes-óceánba zuhantak vasárnap, magyar idő szerint 19 órakor. Az Roszkoszmosz legfrissebb prognózisában párezer kilométert tévedett: az Atlanti-óceán szerepelt a becsapódás helyeként, jelentették a hírügynökségek.

 

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az űrszonda el nem égett darabjai a chilei Wellington-szigettől mintegy 1250 kilométerre nyugatra csapódtak az óceánba.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) már magyarországi becsapódásra készült. Vasárnap kora este közleményben jelentette, hogy nem kizárt, hogy magyarországi területre érkezik a világűrből visszatérő űrszonda egy Brazíliát és Közép-Európát átszelő pályán haladva. A katasztrófavédelem a magyar rendőrséggel és a Magyar Honvédséggel együttműködve folyamatosan figyelemmel kísérte az eseményeket és felkészültek az esetleges beavatkozásokra.

A korábbi becslésekben sem zárták ki, hogy az űrszonda Magyarországra zuhanhat, majd vasárnap délelőtt Kína területére számították ki a becsapódás helyét. A különböző helyszínek megjelölése azzal magyarázható, hogy hol felgyorsult, hol lelassult az űreszköz haladása a légkörben.