Mágikus erővonalak a legyesbényei hegyen

Hlivják László legyesbényei polgármester (képünkön)és a községben élők szerint a településen mérhető háttérsugárzásnak feltételezhetően kedvező hatása van a reumára.

 

Legyesbénye Tokaj-hegyalja települései közül azon ritka területhez tartozik, amelynek egyik fele a történelmi borvidék hegységrendszerébe, másik fele az Alföldbe csúszik. – A Fuló-hegy gammasugárzására az 1960-s években figyeltek fel. Készült erről egy tanulmány, ami már akkoriban foglalkozott a szokatlan jelenséggel, de inkább a felszín alatti üregesedésre fókuszált – sorolja Hlivják László. – A mostanság mért értékek a normális háromszorosát jelezték és a miértre van egy teória. A háborús időszakban – mivel a lakosságnak nem volt tüzelője – tarra vágták a Fuló-hegy erdejét. Manapság teljes az erózió, vagyis nincs földréteg. A mélyben többfajta érc található, többek mellett ezüst, de olyan mennyiségben, amelyet nem érdemes kibányászni. A fantáziánkat tulajdonképpen az mozgatta meg, hogy – reumás panaszokban szenvedők szerint – ez a terület jótékony hatással van a betegségükre. Mivel tizennégy, nehezen megközelíthető barlangot tartalmazó, vulkanikus eredetű, védőréteg nélküli hegyről van szó, jóval könnyebben törnek felszínre a benti erők. Egy éve cirka tizenöt helyen mérték be a Fuló-hegyet hatósági szakemberek Legyesbénye és Monok között, a normálistól eltérően mindenütt háromszoros értéket mutattak a műszerek a síksághoz képest. Az erős, mágneses hatás mellett a háttér, vagyis a gammasugárzás háromszáz egységet jelzett a sík terület száz egységével szemben. Azt nem igazán merem kijelenteni, hogy tényleg az erózió miatt van a szokatlan, de gyógyhatású jelenség, ám hogy kiaknázatlan lehetőséggel bírunk, az biztos. Uniós berkekben pályázati lehetőség van alternatív gyógymódok alkalmazásának támogatására, ezt mindenképpen szeretnénk megragadni. Tudott dolog, hogy számos olyan gazdag állam létezik – most olajban jól ellátott arab országokra gondolok elsősorban – ahol minden kényelem megvásárolható, csak az egészség nem. Az elkényelmesedés kapcsán jelentkező betegségekre sokan keresik a gyógyírt, nálunk talán megtalálják majd, ám a jótékony sugárzás kiaknázásához befektetők kellenének és nálunk ilyenből van nagy hiány – adott tájékoztatást Hlivják László.
A kutatók kételkednek ugyan a legyesbényeihez hasonló, alacsonyabb értékeket jelző sugárzások gyógyerejében, de nem vonják kétségbe, hogy éppen ez az a radioaktív tartomány, amely valóban alkalmas lehet gyógyításra. A természetgyógyászok azt állítják, hogy a földi kisugárzások nagy szerepet játszottak a magyar ősgyógyászatban, az eredmények között szerepelt pl. a jó közérzet kialakulása. Legyesbénye polgármestere meg van győződve településének gyógyító erejében és nem a mende-mondák, hanem a professzionális mérőműszerek jelzései miatt. Megjegyzendő, hogy ehhez hasonló adottságú hely Közép-Magyarországon is létezik.

– SfL –

http://www.kulcsmagazin.hu